EU traži bezvizni režim za državljane novih članica koji žele putovati u SAD

EUROPSKA unija zatražila je od Washingtona da uključi njezinih deset novih članica u program koji omogućava državljanima zemalja saveznica da u Sjedinjene Države uđu bez vize, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Europski povjerenik za pravosuđe i unutrašnje poslove Antonio Vitorino zatražio je proširenje bezviznog režima na svih 25 članica Europske unije tijekom ovotjednog posjeta Washingtonu, rekao je njegov glasnogovornik Pietro Petrucci.

Od dosadašnjih 15 članica Europske unije, samo su Grci trebali imati vizu za putovanje u Sjedinjene Države. Atena se ipak nije pozvala na klauzulu solidarnosti po kojoj bi Europska unija bila obvezna recipročno odgovoriti uvođenjem viza za američke državljane.

Iz diplomatskih izvora doznaje se da državljani novih članica EU-a, većinom bivših komunističkih zemalja iz istočne Europe, vjerojatno neće biti uključeni u bezvizni program jer ih previše želi ilegalno raditi u Sjedinjenim Državama.

Zasad nijedna nova članica, koje su u EU ušle 1. svibnja, nije zaprijetila da će se pozvati na klauzulu solidarnosti, no kako bi spriječila tu mogućnost, Europska komisija predložila je njezino ublažavanje.

"Mijenjamo klauzulu solidarnosti kako bi bila manje automatska i fleksibilnija, uz istodoban pritisak na SAD da više zemalja EU-a uključi u bezvizni program", rekao je Petrucci.

Pročitajte više