EU traži način kako potaknuti gospodarski rast

ČELNICI Europske unije složili su se u petak oko potrebe hitne akcije kako bi se potaknuo rast gospodarstva kroz investicije u paneeuropske projekte.

Talijanski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Silvio Berlusconi izjavio je na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog summita da su čelnici EU-a zatražili od Europske komisije da napravi popis prioritetnih projekata, koje bi financirala Europska investicijska banka i koja bi mogli privući investicije privatnog sektora.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi najavio je da će Komisija predstaviti program "quick-start" projekata, koji bi se mogli vrlo brzo realizirati.

Prodi je rekao da Komisija ima popis od 29 projekata za koje bi trebalo osigurati 220 milijardi eura do 2020. godine.

Za projekte koji bi se mogli brzo početi realizirati potrebno je osigurati po pet milijardi eura godišnje do 2010. godine ili ukupno 35 milijardi eura.

U zaključcima dvodnevnog summita Europske unije, koji je završio u petak, ističe se potreba da se pripreme konkretni prijedlozi koji bi bili usvojeni na summitu u prosincu.

"Svrha ovog sastanka Europskog vijeća jest u tome da se neposredna pozornost usmjeri na ta kako potaknuti gospodarski rast i kako organizirati posao da bi se na sljedećem summitu 12. i 13. prosinca mogle donijeti konkretne odluke", kaže se u zaključcima.

Riječ je o investicijama u transportnu infrastrukturu, elektroenergetske i telekomunikacijske mreže te u znanost i istraživanje.

"Izgradnja moderne i efikasne transportne infrastukture kako bi se osigurala bolja povezanost između svih zemalja članica imat će dvostruki pozitivni učinik: izravno će potaknuti gospodarski rast i omogućiti veću korist od unutarnjeg tržišta", kaže se u zaključcima.

Pročitajte više