EU nakon promjene vlasti prekida postupak protiv Poljske. "Nema više rizika"

Foto: EPA

Europska komisija je danas objavila da do kraja svibnja planira zaključiti postupak protiv Poljske jer više nema rizika od ozbiljnog kršenja vladavine prava.

Potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova izjavila je da su poljske vlasti pokazale odlučnosti ispraviti nepravilnosti u području pravosuđa, da su priznale da u tom području postoji problem, da su spremne otkloniti ga, priznale da europsko zakonodavstvo ima prednost pred nacionalnim te da se obvezali da će provesti odluke Suda Europske unije i Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na vladavinu prava, uključujući neovisnost pravosuđa.

Nova poljska vlada na čelu s Tuskom ima povjerenje vodstva EU

"Mislim da u slučaju Poljske više ne postoji očiti rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava", rekla je Jourova i najavila da će nakon rasprave na sastanku ministara za europske poslove u utorak još ovoga mjeseca predložiti Komisiji da zaključi postupak. 

Dodala je da je na takvu ocjenu primjedbu imao jedino mađarski ministar pravosuđa Janos Boka koji optužuje Komisiju da se u ovom slučaju vodila političkim razlozima, a ne stvarnim promjenama u poljskom pravosuđu.

Prethodna poljska vlada pod vodstvom nacionalističke stranke Pravo i pravda provela je tijekom osam godina na vlasti niz reformi u pravosuđu kojima je dovedena u pitanje trodioba vlasti i neovisnost sudstva te sloboda medija. Zbog toga su Poljskoj bile blokirane milijarde eura koje su joj bile namijenjene u europskom proračunu.

Nova poljska vlada na čelu s premijerom Donaldom Tuskom, koja je dužnost preuzela u prosincu prošle godine, najavila je da će osigurati ponovnu uspostavu neovisnosti pravosuđa i poništiti ono što je prethodna vlada radila u tom području.  

Sličan postupak vodi se i protiv Mađarske, čija je vlada godinama u sukobu s europskim institucijama i ostalim članicama EU u vezi poštivanja vladavine prava u toj zemlji.

Pročitajte više