EU u šalje visoke diplomate natrag u Bagdad

Ministri vanjskih poslova EU-a dogovorili su u petak na Rodosu da će poslati svoje diplomate natrag u Bagdad.

Na sastanku na tom grčkom otoku 25 ministara vanjskih poslova sadašnjih i budućih članica EU-a također je pozvalo Izrael i Palestince da odmah počnu provoditi "smjernice" za mir.

Osim toga su rekli da će EU početi lobirati kod susjednih zemalja, kao što su Sirija i Iran, da podrže smjernice, odnosno mirovni plan.

Ministri 15 zemalja članica EU-a i 10 većinom bivših komunističkih zemalja, koje se trebaju pridružiti toj integraciji u svibnju iduće godine, sastali su se u vrijeme tihih napetosti i nepovjerenja u svojim redovima oko Iraka i pitanja odnosa sa SAD-om.

Međutim, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da ovaj sastanak označava veliku promjenu u suradnji.

"Poznata je činjenica da je EU bila podijeljena oko vojne akcije protiv Iraka. Danas je jasno da ljudi to žele ostaviti iza sebe", rekao je Straw novinarima.

Šef grčke diplomacije Georgios Papandreou, čija zemlja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedanje EU-om, najavio je povratak otpravnika poslova u Irak dan nakon što je američki predsjednik George W. Bush izjavio da su glavne vojne operacije u toj zemlji završene.

(Hina) kga rb

Pročitajte više