EU uvodi digitalni euro. Objavljeni najnoviji detalji

Ilustracija: Shutterstock

Europska središnja banka (ECB) objavila je svoje prvo izvješće o napretku pripremne faze digitalnog eura, koja je započela 1. studenog 2023. godine s ciljem postavljanja temelja za potencijalno izdavanje digitalnog eura.

Privatnost digitalnog eura

Dizajn digitalnog eura uključuje offline funkcionalnost koja bi korisnicima nudila razinu privatnosti sličnu gotovini, za plaćanja u fizičkim trgovinama i između pojedinaca. Kada plaćaju offline, detalji osobnih transakcija bili bi poznati samo platitelju i primatelju te ne bi bili dijeljeni s pružateljima platnih usluga, Eurosustavom ili bilo kojim pružateljima podržavajućih usluga, piše Forbes.

Tijekom posljednjih mjeseci ECB je dogovorio tehničke značajke potrebne za jamčenje da će online transakcije digitalnim eurom pružiti još višu razinu privatnosti od trenutnih rješenja digitalnog plaćanja, uz istovremeno osiguravanje snažne zaštite krajnjih korisnika od prevara. 

Eurosustav bi koristio najsuvremenije mjere, uključujući pseudonimizaciju, hashing i enkripciju podataka, kako bi osigurao da ne može izravno povezati transakcije digitalnim eurom s određenim korisnicima.

U skladu s trenutnom praksom, pružatelji platnih usluga imali bi pristup samo osobnim podacima koji su potrebni za osiguranje usklađenosti sa zakonima EU, poput propisa o suzbijanju pranja novca. Za korištenje podataka u komercijalne svrhe, pružatelji platnih usluga trebali bi imati izričitu suglasnost korisnika. Kao izdavatelj i pružatelj platne infrastrukture za digitalni euro, ECB će biti pod nadzorom neovisnih tijela za zaštitu podataka koja će pratiti njezinu usklađenost s Europskom uredbom o zaštiti podataka (EUDPR) i Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Offline digitalni euro

Eurosustav razvija offline funkcionalnost koja bi omogućila korisnicima digitalnog eura plaćanje bez internetske veze nakon što unaprijed financiraju svoj digitalni euroračun putem interneta ili bankomata. Plaćanja bi se odvijala izravno između offline uređaja – npr. mobilnih telefona ili platnih kartica – koji pripadaju korisnicima uključenima u transakciju, bez potrebe za oslanjanjem na treće strane.

ECB istražuje tehničke alate već dostupne na tržištu koji bi omogućili podmirenje offline transakcija digitalnim eurom izravno na uređajima krajnjih korisnika. Također je procijenila druge bitne aspekte offline plaćanja digitalnim eurom, s ciljem da budu besprijekorna, sigurna i ugodna za korištenje.

Za offline plaćanja korisnici bi mogli koristiti svoje mobilne uređaje, dok Eurosustav također istražuje potencijalnu uporabu pametnih kartica koje se napajaju baterijama ili pametnih kartica bez napajanja koje koriste uređaj za povezivanje.

Učinkovita implementacija offline digitalnog eura na mobilnim uređajima u konačnici će ovisiti o zahtjevima postavljenim pred proizvođače opreme i pružatelje usluga elektroničkih komunikacija u Uredbi o digitalnom euru.

Predviđeno je da će korisnici imati mogućnost povezati svoj digitalni euronovčanik s komercijalnim bankovnim računom, omogućujući im plaćanje putem digitalnog euronovčanika bez potrebe da unaprijed napune svoje digitalne novčanike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.