EU: Wim Kok zadužen za pokretanje gospodarstva

EUROPSKI čelnici odlučili su u petak, na summitu u Bruxellesu, osnovati skupinu na visokoj razini na čelu s bivšim nizozemskim premijerom Wimom Kokom, koja će biti zadužena za ubrzanje provedbe lisabonske strategije, dokumenta u kojem je zacrtano da europsko gospodarstvo treba postati najkonkurentnije na svijetu do 2010. godine.

"Europsko vijeće poziva Komisiju da uspostavi skupinu na visokoj razini na čelu s Wimom Kokom", kaže se u zaključcima summita koji je u petak završio u Bruxellesu.

Ta je skupina dobila zadaću da Europskoj komisiji do 1. studenoga ove godine predloži mjere za ponovno pokretanje gospodarskog rasta.

Europska unija je na summitu u Lisabonu 1999. godine odredila strategiju s krajnjim ciljem da do 2010. njezino, na znanju temeljeno gospodarstvo, postane najmoćnije na svijetu.

Međutim, zbog sporosti u provedbi strukturalnih reformi, slabog gospodarskog rasta i smanjenja investicija na području istraživanja, taj se cilj zasad čini nedostižnim.

Kako bi se ispunila očekivanja europskih građana u pogledu boljeg životnog standarda i kvalitete života te stvaranja kvalitetnih novih radnih mjesta, moraju se ubrzati reforme na razini država članica.

Prioriteti su povećanje održivog gospodarskog rasta i zaposlenost.

"Četiri godine su prošle, a mi smo u velikom zakašnjenju", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

Stoga, Europsko vijeće poziva zemlje članice da ubrzaju provedbu reformi.

"Mora se ubrzati usvajanje odluka, dogovorenih na razini EU-a, i njihovo pretvaranje u konkretne mjere", kaže se u zaključcima.

Pročitajte više