Euharistijsko slavlje u povodu sv. Lovre, zaštitnika Požege

U povodu blagdana svetoga Lovre, zaštitnika Požeške biskupije, večeras je u crkvi svetog Lovre u Požegi održano svečano euharistijsko slavlje kojega je predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, uz nazočnost požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i đakovačko i srijemskog biskupa Marina Srakića.

Obraćajući se mnogobrojnim okupljenim vjernicima biskup Škvorčević je ukazao na veliku povezanost ovih mjesnih crkvi kroz mučeništvo sv. Lovre, zaštitnika požeške biskupije i svjedočanstvo sv. Anastazije - Stošije, također mučenice i zaštitnice zadarske katedrale i biskupije, koja je pogubljena prije tisuću 700 godina.

"I Lovro mučenik i Stošija mučenica i danas nam ostavljaju snažnu poruku o važnosti mučeništva, te o značaju skrbi za siromašne i sve ljude u potrebi. Socijalna dimenzija evanđelja i vjere bila je u Crkvi tijekom svih stoljeća njezina trajna vrijednost", istaknuo je u propovijedi nadbiskup Prenđa

Podsjetio je kako i danas ljudi, posebice mlade obitelji, trpe različite nevolje i iskušenja koja donosi suvremeni način života.

Nadbiskup Prenđa naglasio je da je mučeništvo podneseno na vjeri upravo ono što i danas Crkva smatra najvećim darom i dokazom ljubavi.

Pozivajući vjernike da budu postojani u vjeri, slijedeći kršćanska načela i evanđelje, kao i primjere mučenika Lovre i Stošije kada je riječ o zauzimanju za ljude u nevolji, zadarski nadbiskup istaknuo je kako je svaki vjernik u hrvatskom društvu pozvan i na izgradnju pravednijeg društva, u kojem će prava pojedinaca i svakog naroda biti poštovana.

(Hina) xvreb ysp

Pročitajte više