Euparlamentarac Šklec: Hrvatska mora tražiti izuzeće za plinske bojlere

Foto: davor-skrlec.eu

ZASTUPNIK u Europskom parlamentu Davor Škrlec sastao se u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike s ministrom Tomislavom Ćorićem i državnim tajnicima, Ivom Milatićem i Milom Horvatom. 

Zastupnik Škrlec pokrenuo je pitanje aktualnog problema provođenja Uredbe Europske komisije iz 2015 godine o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća kojom se zabranjuje ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih koji su energetski učinkovitiji i sigurniji.  U Hrvatskoj trenutno postoji oko 75 000 korisnika klasičnih turbo plinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka, osobito u višestambenim zgradama gdje u ovakvim slučajevima svi moraju prijeći na novi sustav.

"Prilikom razgovora skrenuo sam pažnju na problem ugradnje plinskih bojlera koje je, ukoliko se pokvare, po Uredbi potrebno zamijeniti novima, a to bi moglo uzrokovati veliki trošak kod građana. Stoga apeliram na Vladu RH da zatraži izuzeće od Komisije za pojedine slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, kao što je napravila Njemačka za svoje vikendice i višestambene objekte", poručuje Škrlec.

Škrlec je s Ćorićem razgovarao i o problemu sanacije Karepovca u Splitu i realizacije centara gospodarenja otpadom s obzirom na potrebnu prenamjenu njihove svrhe, sukladno ciljevima do 2018. godine, odnosno, primjene kružne ekonomije nakon toga razdoblja.

Osim pitanja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, državni tajnik Milatić informirao je zastupnika Škrleca o izradi strategije energetskog razvoja Hrvatske, projektima u plinskom sektoru - LNG terminalu i jadransko-jonskom plinovodu, te promjenama koje će biti u zakonima o tržištu električne energije i obnovljivim izvorima energije, navodi se u priopćenju iz ureda hrvatskog europarlamentarca.

Pročitajte više