WHO: Porast slučajeva ospica je uznemirujuć u Europi

Ilustracija: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je prošle godine došlo do uznemirujućeg porasta slučajeva ospica u Europi gdje ih je zabilježeno trideset puta više nego godinu prije, prenosi BBC.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da su slučajevi u porastu te da su potrebne hitne mjere kako bi se spriječilo širenje.

"Europa ima trideseterostruki porast slučajeva ospica, to je zabrinjavajuće"

Više od 30.000 ljudi je zaraženo u 2023., u usporedbi s 941 tijekom cijele 2022. godine. WHO vjeruje da je razlog to što je manje djece cijepljeno protiv bolesti tijekom pandemije covida.

"Vidjeli smo, u regiji, ne samo trideseterostruki porast slučajeva ospica, nego i gotovo 21.000 hospitalizacija i pet smrtnih slučajeva povezanih s ospicama. Ovo je zabrinjavajuće", rekao je regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge. "Cijepljenje je jedini način zaštite djece protiv ove potencijalno opasne bolesti", naglasio je Kluge.

Ospice mogu biti ozbiljna bolest u bilo kojoj dobi. Zatraženo je od svih zemalja u europskoj regiji da detektiraju ospice i odgovore brzo na njihovo širenje, uz davanje cjepiva većem broju ljudi.

Pročitajte više