Europa strahuje zbog terorizma: Forreign Office napravio analizu za turiste, evo kako stoji Hrvatska

Ilustracija: 123rf

FOREIGN OFFICE upozorio je na visok rizik od terorizma u europskim gradovima, no stupanj opasnosti mijenja se od zemlje do zemlje. Velik dio turista će stoga vjerojatno i prema tom faktoru birati mjesto za godišnji odmor, a prema FCO-u, nekoliko je zemalja s vrlo niskim stupnjem rizika od terorističkih napada, prenosi Daily Mail.

Podsjetimo, od Norveške do Nizozemske, britanski Foreign Office ocijenio je većinu Europe kao mjesto gdje vlada generalni rizik od terorizma, savjetujući turiste da pripaze gdje će putovati, s obzirom da bi se napadi mogli odvijati čak i na plažama.

"Smatra se kako postoji visok globalni rizik od terorističkog napada protiv građana Ujedinjenog kraljevstva, od strane skupina ili pojedinaca motiviranih konfliktima u Siriji i Iraku", upozorio je FCO nedavno.

Vođeni tim informacijama, turisti traže nova sigurna mjesta za putovanja.

Hrvatska je relativno sigurna

"Čini se da ljudi izbjegavaju istok Sredozemlja, resorti koji su nekad bili popularni sada to više nisu. No još postoje brojne i popularne destinacije za koje je ocijenjeno kako postoji mali rizik od terorizma. Te zemlje uključuju Portugal, Maltu, Island, Dominikansku republiku, Kubu, Tuvalu, Čile i Novi Zeland", kaže direktor HolidayTravelWatcha Frank Brehany.

Među manje rizičnim zemljama što se tiče vjerojatnosti terorističkih napada nalaze se i Slovenija, Poljska, Bahami, Kostarika, Fiji, Sejšeli i Japan, savjetuje Foreign Office.

Hrvatska se također nalazi na popisu zemalja u kojima vlada manji rizik od terorizma, no opasnost ipak postoji.

"U Hrvatskoj postoji rizik od terorizma, no napadi su malo vjerojatno. Opasnost ipak postoji na područjima gdje se nalazi mnogo stranaca", analizira FCO.

Pročitajte više