Europa u strahu: Vulkanski pepeo ostavio tisuće putnika u britanskim zračnim lukama

TISUĆE putnika ostalo je u zračnim lukama danas zbog vulkanskog pepela sa Islanda. Eurocontrol je izvijestio kako je danas u Europi otkazano oko 500 letova. Zatvorene su bile zračne luke Londonderry, Glasgow, Edinburgh, Prestwick, Durham Tees Valley, Newcastle i Carlisle.

Kompanija za usluge u zračnom prometu Nats je izvijestila kako će neke zračne luke u Škotskoj i na sjeveru Engleske ostati zatvorene do 1 sat u srijedu. Britanski ministar prometa Philip Hammond je izjavio da postoji "oprezan optimizam" da u narednim danima neće biti velikog broja odgođenih letova u Velikoj Britaniji. Pepeo gubi svoju gustoću, a vjetrovi će ga u srijedu i četvrtak micati dalje od Velike Britanije.

Dok je većina kompanija poput BA, KLM-a i Easyjeta danas ukinula svoje letove na pogođenom području, Ryanair se oštro usprotivio odluci o zabrani leta, nazivajući tvrdnje meteorološkog ureda o procjeni rizika neosnovanima i preopreznima. Oni su čak izveli i testni let preko Škotske koji pokazuje da je vidljivost u redu.

Poremećaj ne bi trebao trajati dugo

Iz meteorološkog ureda  su jutros predviđali da će oblak pepela do kraja dana zahvatiti čitavu Britaniju, osim ako vjetrovi ne promijene smjer, ali i da poremećaj u zračnom prometu ne bi trebao trajati dugo.

Osim planova tisuća "običnih" putnika, pepeo je poremetio i planove Baracka Obame koji je morao skratiti svoj posjet Irskoj i uhvatiti raniji let za London, kao i one nogometaša Barcelone koji trebaju letjeti za London na finale Lige prvaka.

Škotsku pogodile i jake oluje te dodatno zakomplicirale promet u zemlji

Osim naleta vulkanskog pepela, Škotsku su prethodno pogodile i jake oluje koje su izazvale probleme u cestovnom i željezničkom prometu, kao i mnogobrojne nestanke struje.Volonteri Crvenog križa već pružaju pomoć za otprilike 400 putnika koji su ostali "zarobljeni" preko noći na aerodromu u Edinburghu.

Pročitajte više