Europarlament ukinuo imunitet bivšem predsjedniku Katalonije i njegovim ministrima

Foto: EPA

EUROPSKI parlament ukinuo je imunitet za troje katalonskih zastupnika koje španjolske vlasti optužuju za pokušaj odcjepljenja Katalonije.

Europski parlament jutros je objavio rezultate tajnog glasanja provedenog jučer. Za skidanje imuniteta bivšem katalonskom predsjedniku Carlesu Puigdemontu i nekadašnjim ministrima Clari Ponsati i Toniju Cominu glasalo je 404 zastupnika, 247 ih je bilo protiv, a suzdržana su bila 42 zastupnika Europskog parlamenta.

Belgija bi mogla opet razmatrati izručenje Španjolskoj

Ova odluka Europskog parlamenta znači da bi belgijsko pravosuđe moglo ponovno razmatrati španjolski zahtjev za izručenjem Puigdemonta i Comina, koji su se 2017. godine zatekli u Belgiji, a sličan postupak mogao bi započeti na sudu u Škotskoj, gdje je u to vrijeme boravila Clara Ponsati.

Tih troje zastupnika Europskog parlamenta još su ranije najavili da će se žaliti Sudu EU ako im se ukine imunitet. Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i mnogi zastupnici su pozivali da se politička pitanja ne trebaju rješavati na sudovima.

Prije glasanja tri najveća zastupnička kluba, EPP, socijaldemokrati i liberali, koji zajedno imaju 417 zastupnika, pozvali su svoje članove da glasaju za ukidanje. Zeleni i zastupnici Ljevice pozvali su da se glasa protiv.

Troje katalonskih zastupnika izabrano je u Europski parlament 2019. godine. Španjolska ih optužuje za organiziranje referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. koji je bio zabranjen.

Pročitajte više