Europljani izvlače eure iz banaka i kupuju zlato, nekretnine i sigurnije valute

POVEĆANI broj Europljana iz banaka izvlače svoju štednju u eurima i sele je u "sigurne luke" zbog straha od propasti zajedničke europske valute.

Neimenovani privatni bankar, koji je zadužen za klijente "teže" od 5 milijuna eura, iz jedne globalne banke je jučer kazao Reutersu da se vidi trend odlaska klijenata iz eura. Rekao je kako je to nešto između "kapanja i bujice".

U Velikoj Britaniji se eure troši na nekretnine

Richard Cookson, bankar zadužen za investicije u Citigroupu, je također potvrdio kako klijenti "odlaze iz eura". U Velikoj Britaniji, koja nema zajedničku valutu već je ostavila svoju funtu, agenti za prodaju nekretnina bilježe povećanu potražnju od strane stranaca koji su povukli svoje eure.


Glasnogovornik Daxia Bank u Belgiji, Thierry Martiny je kazao da su i po broju transakcija, a i po iznosu novca, primjećuju povećanje štednje u norveškoj kruni. Portugalski financijski dnevnik O Dairio Economico je jučer u tekstu potvrdio ovaj trend te su napisali da su posljednjih tjedana mnogi Portugalci otvorili štedne račune u stranim valutama, a ne u euru, piše EUobserver.

Najpopularniji dolar, švedske i norveške krune te švicarski franci

"Bilježimo bitno veće otvaranje računa u stranim valutama, posebno u dolarima, švedskim krunama, norveškim krunama i švicarskim francima", kazao je Joao Queiroz iz tvrtke za internetsku trgovinu GoBulling te dodao kako je taj fenomen vidljiv posljednja dva mjeseca. Dnevnik piše i kako je povećani broj bankovnih računa otvoren u inozemstvu.

Prošlog tjedna je i cijena zlata narasla za gotovo četiri posto, što je najveće povećanje u više od mjesec dana. David Woo iz Bank of America je u petak savjetovao investitorima da trebaju kupovati zlato prije nego euro zbog straha da će valuta izgubiti dobar dio svoje vrijednosti. "Europska središnja banka će kupovati više vladinih dugova te 'pumpati više eura na tržište', pa kupujte zlato umjesto eura", kazao je Woo Bloombergu.

Pročitajte više