Europljani protiv uklanjanja Jasera Arafata s političke scene

EUROPSKI ministri vanjskih poslova istaknuli su u petak kako nema potrebe za uklanjanjem palestinskog predsjednika Jaser Arafata u traženju budućeg rješenja izraelskopalestinskog sukoba, objavilo je grčko predsjedništvo EU.

Šefovi diplomacije EU okupljeni na grčkom otoku Rodosu ocijenili su da je Arafat "važan palestinski čimbenik", izjavio je glasnogovornik grčkog predsjedništva EU-a.

Ministri su jednoglasno naglasili da je palestinski predsjednik imao i da i dalje ima važnu ulogu i da bi njegovo uklanjanje bilo opasno za zakonitost vlasti premijera Mahmouda Abbasa imenovanog u utorak.

Europska unija drži "da se pitanje Arafata ne postavlja, već da je pravo pitanje primjena mirovnog plana Kvarteta (Sjedinjene Države, EU, Ujedinjeni narodi, Rusija)", dodao je glasnogovornik.

Europski ministri za također inzistirali na potrebi poboljšanja odnosa između EU i Izraela.

Ministri su također naglasili "potrebu slanja jasne poruke Siriji i Iranu zbog kontrole radikalnih palestinskih organizacija jer je sigurnost vrlo važna za primjenu mirovnog plana".

Oni su pozvali na daljnju "podršku razgovora u Kairu između raznih palestinskih stranaka" radi zaustavljanja nasilja.

Grčki ministar vanjskih poslova Georges Papandreou i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana su istaknuli "veliki uspjeh" europske diplomacije kojeg obilježava "objava mirovnog plana".

"Ne treba govoriti samo o neuspjesima Unije. Mirovni plan je veliki uspjeh za zajedničku vanjsku politiku", izjavio je pred svojim kolegama Papandreou.

Pročitajte više