Europom putovao kao "pop zvijezda": Ebu Tejm je u IS regrutirao djevojke iz BiH, kojima nema traga

Foto: Interpol

U AUSTRIJSKOM gradu Grazu počelo je suđenje 34-godišnjem Mirsadu O., poznatom kao Ebu Tejma, koji se između ostalog tereti za radikalizaciju i regrutiranje maloljetnih djevojki, Samre Kešinović i Sabine Selimović, koje su u travnju 2014. godine otišle u Siriju, javlja Klix.ba.

Istražni organi u Austriji smatraju da je Mirsad O. jedan od ključnih ljudi u ISIL-ovoj terorističkoj mreži. Uhićen je u studenom 2014. godine, nakon što su ga duži vremenski period pratile austrijske sigurnosne agencije.

Mirsad O. je navodno najodgovorniji za radikalizaciju Samre Kešinović i Sabine Selimović, za koje se već godinu dana ne zna jesu li žive. On se tereti i za radikalizaciju preko 160 osoba koje su se pridružile ISIL-u u Siriji.

Mirsad O. se tereti za ubojstvo, terorizam te poticanje drugih na kazneno djelo, zbog čega mu može biti izrečena kazna zatvora od 20 godina.

Tužitelj je tijekom svog izlaganja rekao i da je Mirsad O. "putovao Europom kao pop zvijezda na turneji" te da je "govorio kako islam treba širiti po svijetu kroz džihad". Istaknuo je i da je optuženi imao svoj YouTube kanal preko kojeg je "ispirao mozak" mladim ljudima.

Tužitelj je naveo i da je Mirsad O. bio jedan od lidera takozvane "Bosanske ćelije" u Beču koja je bila "centar financiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnostima u Europi"

Pročitajte više