Europska i ruska svemirska agencija najavile zajedničko slanje čovjeka na Mars

MARS je, s obzirom na činjenicu da nam je relativno blizu i da raspolaže uvjetima najsličnijima našima na Zemlji, uz Mjesec postao nebesko tijelo koje je privuklo najviše pažnje znanstvenika i astronauta.

Discovery tako izvještava da je Europska svemirska agencija (ESA) u srijedu na avioshowu u blizini Moskve objavila da će zajedno s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos izvesti prvi let na Mars s ljudskom posadom.

Nikakav datum nije najavljen, ali novinar Discoveryja ističe je "međunarodna suradnja poželjna, vjerojatno i nužna za dovesti čovječanstvo na Mars" te dodaje da bi prva pomisao bila da će takav pothvat izvesti SAD i NASA.

Mars500 jedan od ključnih čimbenika

Jedan od ključnih čimbenika za zajednički let su rezultati projekta Ruskog instituta za biomedicinske probleme Mars500, u kojemu šestorica muškaraca sudjeluju u simuliranoj "misiji" odlaska na Crveni planet u trajanju od 520 dana. Posada bi trebala završiti "misiju" u studenome, a znanstvenici do tada promatraju fiziološki i psihički utjecaj 18-mjesečnog putovanja do Marsa i natrag na njihove organizme. U projektu sudjeluje i ESA.

Novinar Discoveryja ističe da se velika količina energije ulaže upravo u "novi veliki korak za čovječanstvo", ali da politika i novac često staju na put ostvarenju toga cilja.

"ESA i Roskosmos bi udružujući snage, možda mogli riješiti najteže - financijsko - pitanje i poslati čovjeka na Mars. Na kraju, dolazak čovjeka na drugi planet trebao bi biti međunarodni pothvat", zaključuje.

Pročitajte više