Europska komisija: Migranti koji nemaju pravo na ostanak moraju biti vraćeni doma

Foto: EPA

EUROPSKA komisija je danas predložila novu operativnu strategiju za učinkovitiji povratak migranata kojima je odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom. “Oni koji nemaju pravo na ostanak moraju biti vraćeni u zemlje podrijetla. Tako štitimo sustav azila", izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson predstavljajući strategiju.

Johansson je rekla da svake godine zemlje članice donesu oko 300 tisuća odluka o povratku, ali da se "samo 70 tisuća ljudi doista vrati u zemlje iz kojih su došli”. "To trebamo povećati i to rješavamo u ovoj strategiji”, rekla je. Komisija navodi da je glavni cilj strategije ubrzati provedbu i povećati ukupan broj povrataka, u skladu s pravom Europske unije i Poveljom o temeljnim pravima. 

"Učinkovit sustav treba služiti kao i sredstvo odvraćanja"

Strategijom su obuhvaćena četiri glavna područja: ciljane mjere za neposredne potrebe uključujući zajedničke operacije vraćanja u trećim zemljama, ubrzavanje postupka vraćanja, promicanje savjetovanja o vraćanju i reintegraciji i digitalizacija upravljanja vraćanjem.

Koordinatorica Europske unije za povratak migranata Mari Juritsch rekla je da povratak migranata u zemlje podrijetla treba biti zajednička odgovornost Unije. Johansson i Juritsch kažu da učinkovit i zajednički sustav Unije za povratak treba služiti i kao sredstvo odvraćanja kako bi se doprinijelo smanjenju nesigurnih i nezakonitih migracija.

Pročitajte više