Europska komisija odobrila novo, osmo cjepivo protiv korone

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKA komisija je u srijedu odobrila ugovor s farmaceutskom tvrtkom Valneva o nabavi skoro 27 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 tijekom 2022. godine.

Valneva je osma tvrtka s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi cjepiva protiv covida-19. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac, Moderna i Novavax.

Ugovor s Valnevom omogućuje državama članicama da u 2022. godini otkupe skoro 27 milijuna doza cjepiva. Prema ugovoru cjepivo se može prilagoditi novim varijantama sojeva, a države članice mogu 2023. naručiti i do 33 milijuna dodatnih doza cjepiva.

"Ugovorom se omogućuje prilagodba cjepiva novim varijantama. Naš široki portfelj cjepiva pomoći će nam u borbi protiv bolesti covid-19 i njezinih varijanti u Europi i izvan nje. Pandemija još nije svladana. Svatko tko može neka se cijepi", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Kakvo je to cjepivo?

"Nakon što ga Europska agencija za lijekove proglasi sigurnim i učinkovitim, cjepivo poduzeća Valneva bit će još jedna opcija u našem opsežnog portfelju cjepiva", rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Valneva je europsko biotehnološko poduzeće koje razvija cjepivo s inaktiviranim virusom koje se dobiva kemijskom inaktivacijom živog virusa. Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade cjepiva, koja se upotrebljava već 60-70 godina, temelji se na primjeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine cjepiva protiv gripe i mnogih cjepiva za djecu. To je trenutačno jedino cjepivo s inaktiviranim virusom protiv bolesti covid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Europi.

Komisija je, uz potporu država članica EU, to cjepivo odlučila poduprijeti na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu svih država članica EU.

Pročitajte više