EUROPSKA KOMISIJA PODUPRLA ZAHTJEVE RUMUNJSKE I BUGARSKE

Europska komisija u srijedu je objavila kako bi Bugarska i Rumunjska mogle ući u Europsku uniju 2007., čime je otvoren put za novi krug proširenja na zemlje istočne Europe.

Jedan je diplomat rekao kako je Komisija izvješće o proširenju, u kojem se kaže da će dvije zemlje postati članicama EU ako provedu dogovorene reforme, usvojila bez većih izmjena.

"Nema promjena u kalendaru procesa pristupa", izjavio je povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler nakon sastanka, što znači da predviđeni datum ulaska dviju zemalja u punopravno članstvo unije ostaje 1. siječnja 2007.

Bugarska je u lipnju dovršila pregovore o pristupu, a Rumunjskoj još preostaje ispregovarati poglavlja o okolišu, konkurentnosti, pravosuđu i unutarnjim poslovima. Također je u ovom izvješću Rumunjska dobila status "funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva".

"Nadamo se okončanju pregovora s Rumunjskom do sastanka Europskog vijeća u prosincu", rekao je Fischler.

U izvješću Komisije, koje u prosincu trebaju potvrditi predsjednici država i vlada zemalja članica unije, predlaže se "sigurnosna odredba" prema kojoj se ulazak dviju zemalja može odgoditi za godinu dana ako ne bude napretka u provedbi gospodarskih i administrativnih reformi.

(Hina) xdam ymaš

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.