Europska komisija predložila produljenje mjera za štednju plina

Ilustracija: EPA

EUROPSKA KOMISIJA predložila je da se produlje mjere za smanjenje potrošnje plina za 15 posto do ožujka 2024. godine. Zajednički napori da se smanji potražnja za plinom bili su ključni ove zime, istaknula je europska povjerenica za energetiku Kadri Simson.

Države članice EU obećale su prošlog ljeta smanjiti potrošnju plina za najmanje 15 posto u odnosu na prosjek zadnjih pet godina nakon što je Rusija drastično smanjila opskrbu Europe plinom. Postignut je dobar napredak u diversifikaciji opskrbe i smanjenju ovisnosti o Rusiji, ali ponuda na globalnim tržištima idućih će mjeseci vjerojatno i dalje biti nedostatna, rekla je Kadri.

Zadnjih mjeseci cijena prirodnog plina pala je zahvaljujući blagoj zimi

Daljnja štednja plina trebala bi pomoći punjenju skladišta do razine od 90 posto do studenog, dodala je. Ciljana ušteda, koja je zadnjih mjeseci premašena jer je potražnja smanjena u prosjeku za više od 19 posto, istječe potkraj mjeseca.

Ministri energetike EU odobrit će produljenje mjere na sastanku u Bruxellesu 28. ožujka. Cijena plina pala je u ponedjeljak ispod 40 eura po MWh, što je najmanje od srpnja 2021. godine. Najviša cijena prošle godine bila je veća od 300 eura, nakon što se dugo kretala oko 20 eura po MWh.

Zadnjih mjeseci cijena prirodnog plina pala je zahvaljujući blagoj zimi i punim skladištima. Aktualne bojazni od moguće bankarske krize vjerojatno će dodatno srušiti cijene jer financijske krize obično imaju negativan učinak na gospodarstvo, što rezultira manjom potražnjom za energijom. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više