Europska unija blokirat će uvoz piletine iz Brazila

EUROPSKA unija planira blokirati uvoz piletine iz devet peradarskih farmi kompanije BRF, a mogli bi povući i uvozne dozvole nekih drugih brazilskih proizvođača, izjavio je u utorak ministar poljoprivrede Blairo Maggi.  

"Što se tiče pitanja trgovinskog rata, svjedočili smo kako Sjedinjene Države uvode geslo 'Amerika na prvom mjestu', ali važi i ono 'Europa na prvom mjestu'", ustvrdio je brazilski ministar.

"Stvari se kreću u smjeru koji će izazvati teškoće za sve uključene strane", upozorio je Maggi.

EU bi ovog tjedna trebao objaviti konačni popis farmi s kojih će se zabraniti uvoz 

On očekuje da će EU ovog tjedna objaviti konačni popis peradarskih farmi s kojih će zabraniti uvoz, a uključuje one BRF-a, a možda i neke u vlasništvu drugih kompanija.

Tvrdi da se iza europskih sanitarnih bojazni, koje po njemu nisu tehnički utemeljene, skrivaju komercijalni motivi.

"Na udaru smo komercijalnog embarga, posrijedi nisu sanitarni razlozi", ustvrdio je brazilski ministar na brifingu za novinare.

Takve trgovinske mjere nisu u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i Brazil će potaknuti osnivanje panela pred tom međunarodnom organizacijom radi rasprave o tom pitanju, što je prvi korak u postupku rješenja spora, poručio je Maggi,dodajući da se njegovo ministarstvo prethodno mora konzultirati s ministarstvom vanjskih poslova.

Spor oko izvoza piletine izbio je nakon što je BRF uključen u novu fazu policijske istrage zbog sumnje da su pokušavali zaobići standarde sigurnosti hrane.

Maggi pak naglašava kako nema dokaza o problemima sa sanitarnim standardima brazilske piletine.


U BRF-u nisu željeli komentirati.

Brazil je prije 30 dana obustavio izvoz piletine u EU, koji je obuhvatio 10 od ukupno 35 BRF-ovih brazilskih pogona. Jučer je list Valor Economico izvijestio da bi definitivni embargo mogao uključiti ukupno 15 BRF-ovih pogona.

Ta je južnoamerička zemlja prošle godine u EU izvozila u prosjeku 6.400 tona piletine mjesečno, pokazuju podaci udruženja ABPA.

Prema prezentaciji brazilskog ministra poljoprivrede, Brazil je prošle godine u EU izvezao svježu zasoljenu piletinu ukupne vrijednosti 317 milijuna dolara, te svježu nezasoljenu piletinu u vrijednosti 118 milijuna dolara.

Pročitajte više