Europska unija želi smanjiti dotok migranata, Tunisu daje 127 milijuna eura

Ilustracija: EPA

Tunis će primiti 127 milijuna eura od Europske unije u sklopu paketa namijenjenog za smanjenje broja migranata koji iz te sjevernoafričke države stižu u Europu, objavila je Europska komisija u petak. Ta su sredstva dijelom vezana za kontroverzan dogovor između Europske komisije i Tunisa vrijedan više od milijardu eura, potpisanog u srpnju usprkos kritikama da vlada te zemlje krši ljudska prava, piše agencija dpa. 

Nova pomoć, najavljena jučer, djelomično je namijenjena „rješavanju hitne situacije kojoj svjedočimo na Lampedusi“, rekla je glasnogovornica Europske komisije, govoreći o talijanskom otoku u blizini afričke obale na koji proteklih tjedana stižu tisuće migranata. 

Na što će se potrošiti sredstva

Oko 67 milijuna eura iz ukupnog iznosa izravno je namijenjeno za migracije. Dio sredstava potrošit će se za brodove i termalne kamere, operacije potraga i spašavanja, mjere protiv krijumčara i povratka izbjeglica. Oko 60 milijuna eura namijenjeno je za proračunsku pomoć Tunisu u oporavku od koronakrize. 

Tunis je jedna od glavnih tranzitnih država za izbjeglice koji iz Afrike stižu u Europu. Zbog svoje blizine obalnom gradu Sfaxu, Lampedusa je dugo bila jedno od glavnih odredišta za migrante. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je posjetila talijanski otok s premijerkom te zemlje Giorgiom Meloni.

Tijekom posjeta je najavila plan od deset točaka koje uključuju snažniji nadzor Sredozemlja i bolju obuku obalne straže Tunisa. Ove godine je morskim putem u Italiju stiglo već više od 127 tisuća migranata, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova te zemlje. U cijeloj prošloj godini na talijanske obale stiglo ih je 66.2 tisuće. 

Pročitajte više