Europske banke još uvijek u opasnosti



BANKE u Europskoj uniji mogle bi još uvijek imati problema s imovinom i nedovoljnim kapitalom, što bi moglo ugroziti ekonomski oporavak, upozorili su danas iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

U dokumentu napravljenom nakon pomnog istraživanja gospodarstva Unije, OECD upozorava kako vlade unutar EU moraju provesti rigorozne i transparentne testove banaka. Povjerenstvo nadzornika već je počelo vršiti testove u svibnju, ali ti testovi neće otkriti koliko kapitala bankama treba, niti će podaci postati poznati javnosti.

Opasnost i dalje postoji

Slična serija testova u SAD-u prošlog proljeća pokazala je kako 19 najvećih banaka u zemlji treba dodatnih 75 milijardi dolara kapitala.

"U mnogim zemljama EU i dalje postoje nesigurnosti oko oštećene bankovne imovine, i još uvijek postoji opasnost da bi banke mogle biti nedovoljno kapitalizirane da se izbore s daljnjim problemima u ekonomskom sektoru", navodi se u izvještaju.

I njemačka centralna banka poslala upozorenje

Izvještaj OECD-a ima puno negativniji ton od nedavnih dokumenata koje su izdali Europska komisija i Europska centralna banka. Obje te institucije navele su kako postoje znakovi da Europa izlazi iz recesije.

"Ukoliko se ne bude pozabavilo problemima na računima banaka, to bi moglo naškoditi funkcioniranju financijskog sektora, i to na duže vrijeme", navodi OECD.

Njemačka centralna banka danas je također upozorila kako postoji rizik da bi dostupnost kreditiranja u bankama mogla biti spora u prvim mjesecima ekonomskog oporavka. Takav scenarij, iako nije pretjerano izgledan, mogao bi usporiti oporavak u najvećem gospodarstvu u EU i trećem najvećem na svijetu.

Pročitajte više