Europske burze blago pale drugi dan zaredom

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog zastoja u razvoju cjepiva protiv koronavirusa, ali i zbog neizvjesnosti u vezi s novim gospodarskim poticajima u SAD-u i pregovora u vezi s Brexitom.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je već jučer pao 0,6 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,45 posto, na 5997 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 posto, na 13.027 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,10 posto, na 4942 boda.

Ulagači su oprezni zbog zastoja u razvoju cjepiva protiv koronavirusa, s obzirom na to da je farmaceutska kompanija Johnson & Johnson jučer objavila da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja.

Kompanija Eli Lilly & Co poručila je pak da je prekinula ispitivanja na antitijelima protiv koronavirusa zbog zabrinutosti u vezi sa sigurnosti.

„To samo pokazuje da će za razvoj cjepiva trebati više vremena nego što se na tržištu očekivalo i uračunalo”, kaže Tom Piotrowski, analitičar u tvrtki CommSec.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su sve slabiji izgledi da će američki Kongres i Bijela kuća prije predsjedničkih izbora u studenom postići dogovor o novom paketu fiskalne pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Uz to, ulagači će pratiti pregovore između Europske unije i Britanije o trgovinskim pitanjima u vezi Brexita.

Pročitajte više