Europske burze porasle na početku tjedna

Foto: Hina/EPA

NA EUROPSKIM su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, jer je novi talijanski ministar gospodarstva poručio da Italija ostaje u eurozoni, što je s tržišta odagnalo strahovanja od raspada tog bloka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.45 u plusu 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,35 posto, na 7.709 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 12.816 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.459 bodova.

Najviše je jutros skočio, oko 2 posto, talijanski FTSE MIB indeks, pri čemu su cijene dionica tamošnjih banaka porasle u prosjeku 2,2 posto.

Dobro raspoloženje na burzama zahvaljuje se jučerašnjoj poruci talijanskog ministra gospodarstva Giovanjija Tria da će ta zemlja ostati u eurozoni i smanjiti razinu javnoga duga.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer sastanak Skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava tijekom vikenda nije donio nikakvog napretka u razgovorima o trgovinskim pitanjima.

Teške riječi

Naprotiv, razmijenjene su teške riječi između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i kanadskog premijera Justina Trudeaua, a Washington se našao izoliran od strane ostalih šest zemalja.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Očekuje se da će Fed na ovoj sjednici drugi put ove godine povećati ključne kamatne stope, a u fokusu ulagača bit će i mogući signali kane li čelnici Feda do kraja godine povećati kamate još jednom ili dva puta.

Uz to, uskoro bi i Europska središnja banka (ECB) mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sjednici u četvrtak.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,25 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 22.804 boda.

Pročitajte više