Europske burze rastu drugi dan zaredom, većina sektora na dobitku

Foto: FAH

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no ulagači su i dalje oprezni zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, pri čemu je pod najvećim pritiskom automobilski sektor.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10,15 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Londonski FTSE indeks porastao je jutros 0,45 posto, na 7.661 bod, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.387 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto, na 12.689 bodova.

Blagi oporavak burzi zahvaljuje se jučerašnjem rastu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, prvom nakon tri dana pada. Nasdaq indeks dosegnuo je, pak, novu rekordnu razinu zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Ulagači oprezni zbog trgovinskih napetosti dviju gospodarstava

Ipak, na tržištima vlada oprez, kao i prethodnih dana, jer se ulagači plaše trgovinskog rasta između SAD-a i Kine, nakon što su obje zemlje najavile uvođenje novih carina. Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta. Washington je pod pritiskom i drugih zemalja zbog protekcionističkih mjera, pa će tako Europska unija od petka naplaćivati carina od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Većina sektora na dobitku

I dok je većina sektora jutros na dobitku, cijene dionica u sektoru proizvođača automobila pale su u prosjeku 1,4 posto. Posljedica je to upozorenja Daimlera da će njegova dobit biti pogođena zbog uvođenja carina od strane Kine na uvoz automobila iz SAD-a.

Cijena dionice tog njemačkog proizvođača automobila pala je 2,8 posto, dok su dionice Volkswagena, Peugeota i BMW-a pojeftinile između 1 i 1,9 posto. A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, ponajviše zbog pada cijena dionica u Šangaju. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10,15 sati bio u minusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 22.693 boda.

Pročitajte više