Europske burze stabilne nakon jučerašnjeg oštrog pada, ali trguje se oprezno

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica blago porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada, no trguje se oprezno zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.45 u plusu 0,25 posto, nakon što je jučer potonuo 2 posto.

Londonski FTSE indeks porastao je jutros 0,20 posto, na 7.526 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,50 posto, na 12.329 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.299 bodova.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale, kao i na Wall Streetu, jer je ulagače uznemirila vijest da ministarstvo financija SAD-a priprema prijedlog zakona kojim bi se kompanijama s najmanje 25 posto vlasništva u kineskim rukama onemogućila kupnja američkih tehnoloških tvrtki.

Ministar financija Steven Mnuchin poručio je i kako se te restrikcije ne bi odnosile samo na Kinu, nego i na „sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju”.

Premda je kasnije Peter Navarro, trgovinski savjetnik u Bijeloj kući, pokušao ublažiti stav Washingtona o investicijskim restrikcijama, to nije osobito umirilo ulagače.

Ipak, jutros su europske burze blago porasle, što se, kažu analitičari, zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada.

No, tržišta su i dalje pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obje zemlje najavile uvođenje novih carina.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Trump prijeti

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale drugi dan zaredom, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan, na 22.342 boda.

Pročitajte više