Europa u pripravnosti, sigurnosne službe misteriozne požare povezuju s Rusima

Foto: EPA

Sigurnosne službe diljem Europe u stanju su pripravnosti nakon misterioznih požara i napada na infrastrukturu na Baltiku, u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Sumnjaju da su povezani s Rusijom.

Poljski premijer Donald Tusk povezao je požar koji je nedavno planuo u trgovačkom centru u Vilniusu u Litvi sa "stranim saboterima". Istražitelji su, također, već spomenuli potencijalnu umiješanost Rusije s podmetanjem požara u istočnom Londonu, pokušajem sabotaže u Njemačkoj i antisemitskim grafitima u Parizu, piše Guardian.

Iako nema dokaza da je bilo koji od ovih incidenata diljem kontinenta koordiniran, sigurnosne službe vjeruju da bi oni mogli biti dio sustavnih pokušaja Moskve da destabilizira zapad, koji je podržao Ukrajinu.

Rusija se krije iza hibridnih napada?

Raste zabrinutost da bi iza hibridnih napada mogla kriti Rusija, a pitanje je postavljeno i na summitu ministara vanjskih poslova i obrane u Bruxellesu ovog tjedna. 

Jedan od ministara poručio da je su duboko zabrinuti zbog "sabotaže koju organiziraju i financiraju ruski opunomoćenici".

Tusk je prošlog tjedna otkrio da su poljske vlasti uhitile devet osoba povezanih sa sabotažom navodno počinjenom po nalogu ruskih službi. Slučajevi su, rekao je, uključivali "premlaćivanje, podmetanje požara i pokušaj podmetanja požara". Istražuje se i je li Rusija povezana s požarom u trgovačkom centru u Varšavi koji je rusko veleposlanstvo opisalo kao teoriju zavjere. 

Podsjetimo, državljanin Velike Britanije u travnju je optužen za podmetanja požara na poduzeće poduzetnika iz Ukrajine nakon što su ga, navodno, regrutirali ruski obavještajci. Tužiteljstvo je tvrdilo da je "sudjelovao u postupanju usmjerenom na poduzeća povezana s Ukrajinom kako bi se ruska država okoristila".

Estonski ministar: Već smo bili žrtve ruske sabotaže

Estonski ministar obrane Hanno Pevkur rekao je na summitu da je zemlja već bila žrtva ruske sabotaže.

"Slične operacije vodili su i u Estoniji. Unajmili su 10 ljudi da napadnu automobil ministra unutarnjih poslova i novinarski automobil. To je normalno ponašanje Rusije. Žao nam je što to moramo reći, ali moramo shvatiti da je Rusija sve agresivnija prema europskim zemljama, ali i prema zemljama NATO-a", kazao je.

Govorio je pritom o izgredima iz veljače u kojima su razbijeni prozori automobila ministra unutarnjih poslova Laurija Läänemetsa i novinara.

Ubrzo nakon toga uhićeno je šest osoba, uključujući ruske državljane i dvojne rusko-estonske državljane, kazao je tužitelj.

U Njemačkoj postoje i sumnje u napade stranih obavještajnih službi uz val kibernetičkih napada 2023. godine od strane hakerske skupine povezane s ruskom obavještajnom službom.

Prošlog mjeseca, dvojica njemačko-ruskih državljana uhićeni su na temelju sumnje za planiranje napada, uključujući vojnu bazu u Bavarskoj. Glavni osumnjičeni optužen je za planiranje eksplozije, podmetanje požara i održavanje kontakta s ruskom obavještajnom službom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.