U Europi pala potrošnja plina, čini se da će EU ostvariti svoj cilj

Foto: EPA

EUROPSKE zemlje smanjile su potrošnju plina u razdoblju od kolovoza do siječnja zbog manje potrošnje kućanstava uslijed neuobičajeno toplog vremena, visokih troškova za industriju koji su prouzročili manju proizvodnju i vladinih mjera.

Ukupna potrošnja plina u Europskoj uniji pala je za 19.3 posto u razdoblju od kolovoza prošle godine do siječnja u usporedbi s petogodišnjim prosjekom u istom razdoblju, objavio je u utorak Eurostat.

Rusija, prethodno glavni dobavljač, drastično je smanjila isporuke plina europskim zemljama u mjesecima nakon invazije na Ukrajinu.

To je prouzročilo rekordno visoke cijene plina u Europi.

Manja potrošnja plina pomogla je zemljama EU, a zalihe su pred kraj zime neuobičajeno pune.

Cijene europskog plina padaju od prosinca, ali su svejedno više nego prethodnih godina.

Čini se da će zemlje EU uspjeti ostvariti svoj cilj dobrovoljnog smanjenja potražnje za plinom za 15 posto u razdoblju od kolovoza do ožujka, što je jedna od brojnih izvanrednih mjera koje su Bruxelles i vlade članica EU uvodili kako bi sačuvali plin i zamijenili Rusiju alternativnim dobavljačima.

"Vrijeme definitivno odigralo ulogu"

Analitičari kažu da se još uvijek ne može konkretno reći što je dovelo do smanjene potražnje u određenim sektorima, ali topliji zimski mjeseci i smanjenje industrijske proizvodnje zbog visokih cijena jedni su od uzroka.

"Vrijeme je definitivno odigralo veliku ulogu", rekao je Jacob Mandel iz Aurora Energy Researcha.

Potražnja u EU pala je za više od 22 posto u listopadu, studenom i siječnju, prema Eurostatu.

Prosinac, koji je imao više dana s niskom temperaturom, bilježi manji pad od 13 posto.

Odvojena analiza think-tanka Bruegel pokazuje da je potrošnja u Njemačkoj, koja je najveći europski potrošač plina, pala za više od 27 posto u industrijskom sektoru u siječnju, u kućanstvima za 25 posto, a za 12 posto u energetskom sektoru.

Ti su postoci razlika u odnosu na siječanj u razdoblju od 2019. do 2021.

Pad potrošnje nejednako je raspoređen među državama članicama. U Finskoj je tako potrošnja plina pala za 57 posto, a u Španjolskoj za 14 posto.

Pročitajte više