Europski desničari skupa u Italiji: "Želimo postati 3. po veličini u EU parlamentu"

Foto: Profimedia

Europske stranke krajnje desnice sastale su se danas u Italiji obećavajući preustroj Europske unije nakon izbora za Europski parlament sljedeće godine, pooštravanje pristupa Unije imigraciji i ublažavanje njegove klimatske politike kako bi se zaštitila radna mjesta i industrija.

Stranke iz desetak zemalja sastale su se u Firenzi, potaknute prošlomjesečnim općim izborima u Nizozemskoj, na kojima je neočekivano pobijedila antimigrantska Slobodarska stranka (PVV) Geerta Wildersa.

"Naš cilj je postati barem treća po veličini skupina u EU parlamentu, nakon desnog centra i socijalista, i postati odlučujući", rekao je potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini, koji je bio domaćin sastanka.

Wilders: Nadam se da bi moj uspjeh mogao biti početak vala pobjeda na nacionalnim izborima

Krajnje desna skupina Identitet i demokracija (ID) trenutno je šesta po veličini u Europskom parlamentu, također iza liberalnih, zelenih i konzervativnih skupina, no trenutne ankete smještaju je na četvrto mjesto.

Javljajući se skupu u Firenzi preko videolinka, Wilders je rekao da se nada da bi njegov uspjeh, "politički potres u Nizozemskoj i Europi", mogao biti "početak vala pobjeda na nacionalnim izborima", za saveznike sličnih stavova.

Wilders je pohvalio Salvinija, čelnika stranke Liga, kao inspiraciju i svoga "talijanskog prijatelja broj jedan".

Šef stranke Marine Le Pen: Europa ne može postati hostel od pet zvjezdica za Afriku

Salvini se usprotivio odluci Europske unije da od 2035. zabrani nove automobile koji ispuštaju CO2, a u tome ga je podupro jedan od čelnika stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Tino Chrupalla, koji je pozvao na "završetak rata protiv automobila".

Jordan Bardella, predsjednik krajnje desne stranke Marine Le Pen Nacionalno okupljanje, dobio je pljesak dok se okupljenima obraćao na talijanskom, rekavši da Europa ne može postati "hostel od 5 zvjezdica za Afriku", povezavši masovnu imigraciju s nasiljem i zločinima.

Bilo je manje jedinstva glede drugih pitanja. Wilders je osudio pretjerano javno trošenje, dok je Salvini govorio protiv proračunskih disciplinskih mjera eurozone, a njemački i austrijski političari krajnje desnice kritizirali su politiku prema Ukrajini i Rusiji.

Jedan od čelnika AfD-a: Ukrajina ne može dobiti ovaj rat, trebaju ga zaustaviti

"Ukrajina ne može dobiti ovaj rat, trebaju ga zaustaviti", rekao je Chrupalla, okrivivši sankcije Europske unije protiv Rusije za potapanje njemačke ekonomije i pozivajući na obnavljanje uvoza ruskog plina plinovodom Sjeverni tok.

Salvini, nekoć obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je njegova stranka "jasno podržala svaku intervenciju u korist obrane Ukrajine činjenicama, glasovima i novcem."

Pročitajte više