Europski parlament donio rezoluciju o homofobiji

EUROPSKI PARLAMENT je danas rezolucijom izrazio uznemirenost zbog sve veće netolerancije prema ljudima homoseksualne sklonosti diljem Europe, te je proglasio 17. svibnja Međunarodnim danom protiv homofobije.

Rezolucija također traži dekriminalizaciju homoseksualnosti diljem svijeta, i moli zemlje članice EU da donesu zakone koji će suzbiti diskriminaciju protiv parova istog spola.

Razolucija također ponavlja prijetnju sankcijama protiv Poljske, koju je jučer natuknuo lider socijalista u EP, Martin Schulz, nakon što je Poljska najavila zabranu rada s djecom homoseksualnim učiteljima.

Parlament poziva poljske vlasti da "javno osude i poduzmu mjere protiv najava javnih vođa koje potiču diskriminaciju i mržnju na osnovi seksualnog opredjeljenja, a u suprotnom će biti prekršen Sporazum o EU, koji ima specificirane poteze i sankcije protiv zemalja koje se ne pridržavaju njegovih odredbi.

Poljaci su navukli bijes euro-parlamentaraca otkad su u zadnje vrijeme proveli nekoliko mjera koje su u suprotnosti s principima Unije. Među njima se nalazi novi zakon o lustraciji, koji je jučer izazvao parlamentarni krah kad je poljsko izborno vijeće najavilo da će oduzeti mandat poljskom zastupniku u EP koji obija ponovno se izjasniti da nije surađivao s komunističkim tajnim službama, i najava povlačenja mirovina članovima Međunarodnih brigada koji su se borili protiv španjolskog fašističkog diktatora Franca.

Ali, za ovu deklaraciju je najznačajnija najava poljskog ministra obrazovanja da će se donijeti zakon koji bi protiv prosvjetnih djelatnika koji otvoreno podržavaju prava homoseksualaca izricao zatvorsku ili novčanu kaznu, te koji bi zbog toga dobili otkaz.

Parlament je promptno reagirao ovom rezolucijom, posebno nakon što su zastupnici EP koji zastupaju prava homoseksualaca izrazili šok zbog te poljske najave. Michael Cashman, laburistički zastupnik EP, i vođa parlamentarne grupe za prava homoseksualaca, rekao je: "Ne smijemo ni za milimetar odstupiti od obrane ljudskih prava. Povijest nas uči da kad okrenemo glavu ponovno zazivamo nedaće iz prošlosti".

EP u Poljsku namjerava poslati izaslanstvo koje će utvrditi opseg kršenja ljudskih prava. Ono bi trebalo "otići na istraživačku misiju da bi dobilo jasnu sliku o situaciji i potaknulo dijalog između sukobljenih strana".

J.D.

Pročitajte više