Europski parlament odobrio nova pravila o sigurnosti proizvoda

Foto: EPA

EUROPARLAMENTARCI su danas odobrili velikom većinom glasova izmjenu pravila o sigurnosti proizvoda, kao odgovor na sigurnosne rizike povezane s novim tehnologijama i rast prodaje putem interneta, priopćio je ured EP-a u Hrvatskoj.

"Zahvaljujući ovom zakonu, štitimo naše najranjivije potrošače, posebno djecu. U 2020. godini 50 posto opasnih proizvoda došlo je iz Kine. Ovim zakonom napravili smo ključan korak protiv onih koji ne prodaju sigurne proizvode u Europi", kazala je izvjestiteljica, češka eurozastupnica Dita Charanzová iz kluba Obnovimo Europu.

"Za svaki proizvod koji se prodaje mora postojati netko tko preuzima odgovornost za njega unutar EU. Proizvodi koji nisu sigurni bit će uklonjeni s web-stranica u roku dva dana. Potrošači će biti obaviješteni izravno putem e-pošte ako su kupili nesiguran proizvod. Osim toga, imat će pravo na popravak, zamjenu ili povrat novca u slučaju povlačenja proizvoda. Nakon što ovaj zakon stupi na snagu, u Europi će biti manje opasnih proizvoda", dodala je.

Što znači nova uredba?

Nova uredba zamjenjuje Direktivu o općoj sigurnosti proizvoda, a prilagođena je ranjivim skupinama potrošača, poput djece i osoba s invaliditetom, kao i rizicima povezanim s kibernetičkom sigurnošću te predviđa brzo uklanjanje opasnih proizvoda i učinkovitiji opoziv proizvoda s tržišta.

Naime, 2021. je 73 posto potrošača kupilo proizvode na internetu, što je veliko povećanje u odnosu na 50 posto 2014., dok je 2020. 21 posto potrošača naručilo proizvode izvan EU, za razliku od 8 posto 2014.

Godišnji trošak nesreća, koje su se mogle spriječiti, povezanih s nesigurnim proizvodima iznosi otprilike 11.5 milijardi eura, navodi ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Po novim pravilima, proizvodi koji se uvoze u Europsku uniju mogu se staviti na tržište samo ako je u Uniji registriran gospodarski subjekt odgovoran za njihovu sigurnost. U slučaju opoziva proizvoda, potrošači moraju o tome biti izravno obaviješteni, a treba im se ponuditi popravak, zamjena ili povrat novca.

Pročitajte više