Europski parlament podržava uvrštavanje ekocida u pravo EU

Foto: Press

NAKON povijesnog jednoglasnog glasovanja Odbora za pravna pitanja, Europski parlament je u srijedu, 29.03., dao svoju podršku da se "ekocid" uvrsti u revidiranu EU-ovu direktivu o zločinima protiv okoliša, priopćili su iz organizacije STOP ECOCIDE.

Prethodno je Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta jednoglasno izglasao da se najteži ekološki zločini – naširoko poznati kao “ekocid” – osude prema zakonu EU.

U srijedu, 29.04., na mjesečnom plenarnom zasjedanju, Europski parlament je službeno izrazio podršku uvrštavanju zločina na razini ekocida u revidiranu Direktivu Europske unije o zaštiti okoliša putem kaznenog prava. Spomenuta Direktiva će direktno utjecati na hrvatski pravni sustav, ako bude izglasana u travnju ove godine od strane Europskog parlamenta.

"Vrlo je ohrabrujuće da Europski parlament ozbiljno shvaća koncept ekocida. Kao i s genocidom i zločinima protiv čovječnosti 1945., globalna zajednica danas je suočena s novom vrstom prijetnje: ozbiljnom i široko rasprostranjenom ili dugotrajnom štetom za okoliš, vrste koja krši postojeće zakonske obveze i odgovara novonastalom konceptu ekocid. Ovo je najznačajniji prvi korak, budući da EU nastoji igrati vodeću ulogu u vođenju regije i svijeta u bolju ekološku budućnost", izjavio je profesor Philippe Sands KC, međunarodni pravnik i pisac, supredsjedavajući Nezavisne stručne skupine za pravnu definiciju ekocida.

“Ekološka situacija u svijetu je kritična"

“Ekološka situacija u svijetu je kritična. Potrebna je nova zakonska regulativa. Europski parlament razumije ozbiljnost situacije što je pokazao time što je obvezao države članice da priznaju ekocid. Svaka država članica sada mora odlučiti gdje se nalazi. Smatramo da je drugačija Europa moguća. Ovakav stav Europskog parlamenta je dokaz da se borba Zelenih isplatila. Učinit ćemo sve da ovu pobjedu učvrstimo i učinimo je učinkovitom. Ekocid je bitno i revolucionarno pravno sredstvo za zaštitu okoliša", komentirala je Marie Toussaint, europarlamentarka (Zeleni/EFA).

„Pravovremeno i prikladno je da Europski parlament podrži uvrštavanje zločina na razini ekocida u revidiranu Direktivu o zaštiti okoliša putem kaznenog prava; čestitamo Parlamentu na najavljenoj podršci i vjerujemo da bi ovakav korak mogao navijestiti povijesnu prekretnicu u našem odnosu sa Zemljom. Europski parlament danas je pokazao vodstvo, dalekovidnost i, doista, solidarnost s mnogim ranjivim nacijama i zajednicama koje trpe već nastale posljedice ekocida. Vjerujemo da će sve agencije EU-a prepoznati ovaj tekst kao dar i pozdraviti ga u zakonodavstvu EU-a", komentirao je Jojo Mehta, izvršni direktor, Stop Ecocide International.

Iz organizacije dodaju kako predloženi tekst koristi definiciju ekocida koja je vrlo slična međunarodnoj definiciji ekocida (lipanj 2021.) koju je predložio Nezavisni stručni odbor (IEP) koji je sazvala Zaklada Stop Ecocide. Obuhvaćena je posebna definicija za "najteže zločine", uzimajući u obzir uvjete za štetu koji se koriste u nacrtu IEP-a: "ozbiljni i/ili široko rasprostranjeni ili dugotrajni ili nepovratni" (s odgovarajućim definicijama tih pojmova* koje također blisko slijede one korišten u nacrtu IOP-a). Prijedlog nalaže državama članicama da osiguraju odgovarajuće sankcioniranje najtežih zločina ekocida u njihovim pravnim sustavima. Hrvatska će biti dužna također očitovati se o ovom pravnom prijedlogu i osigurati pravni sustav koji će uključivati zločine ekocida i njihovo sankcioniranje.

Riječ "ekocid" posebno se koristi u uvodnoj izjavi** (preambuli) predložene Direktive, gdje se povezuje s istim opisima ozbiljne i/ili široko rasprostranjene ili dugotrajne ili nepopravljive štete..

Ovo je prvi put da je takva pravna definicija uključena u zakonodavni tekst na europskoj razini. Zadnja faza da bi "ekocid" bio konačno priznat u europskom pravu bit će dogovor Europskog vijeća i Europske komisije o predloženom mišljenju Parlamenta. Tijekom sljedećih mjeseci, predstavnici svake od triju institucija sudjelovati će u konzultacijama poznatim kao pregovori "trijaloga".

Priznavanje "ekocida" na razini Europske unije bilo bi od globalnog značaja: sve države članice EU-a bile bi dužne uvrstiti ovaj novi zločin u domaće zakonodavstvo, a države EU-a činile bi preko 20% država članica Međunarodnog kaznenog suda, što bi bio odlučujući korak prema međunarodnom priznanju zločina “ekocida”, zaključuju u priopćenju.

Pročitajte više