Europski parlament ubijenom novinaru posvećuje poseban program

Foto: EPA

EUROPSKI parlament pokreće novi program obuke za istraživačke novinare nazvan prema ubijenom slovačkom novinaru Janu Kuciaku, objavili su u utorak iz parlamenta.

"Kvalitetno novinarstvo jedan je od temelja funkcionalne demokracije", rekao je slovački zastupnik Ivan Štefanec, predvodnik te zemlje u Europskoj pučkoj stranci (EPP), u objavi za medije.

Štefanec je zastupnik koji je i predložio pokretanje programa.

Program za obrazovanje istraživačkih novinara

"Vjerujem da će se, zahvaljujući ovom programu, obrazovati nova generacija hrabrih istraživačkih novinara poput Jana Kuciaka koji se neće bojati istraživati slučajeve korupcije i povezanosti mafije s državnim službama", dodao je.

Prema glasnogovorniku EPP-a, detalji provođenja programa, uključujući proračun i broj polaznika, još nisu utvrđeni.

Kuciak i njegova partnerica ubijeni su u veljači 2018. tijekom njegove istrage navodne povezanosti slovačkih političara s talijanskom mafijom, posebice sa šefom zloglasne skupine 'Ndrangheta s juga regije Kalabrije.

Ubojstva su potaknula ozbiljnu političku krizu te dovela do kolapsa vlade pod vodstvom bivšeg premijera Roberta Fica kojeg je naslijedio socijaldemokrat Peter Pellegrini. Policija je u listopadu uhitila četiri osumnjičenika u slučaju.

Pročitajte više