Europski parlament usvojio plan o SLAPP tužbama protiv novinara

Ilustracija: Shutterstock

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su danas stajalište za pregovore s Vijećem EU o pravilima protiv ušutkavanja i financijskog iscrpljivanja novinara i aktivista preko SLAPP tužbi. Eurozastupnici su s 498 glasova za, 33 protiv i 105 suzdržanih usvojili pregovaračko stajalište o novim pravilima za zaštitu novinara, medijskih organizacija, boraca za ljudska prava, aktivista, istraživača i umjetnika od strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP). 

Izvjestitelj, socijaldemokrat Tiemo Wolken rekao je jučer da Europski parlament ovim stajalištem šalje poruku da će rad svih novinara i novinarki u Europskoj uniji biti zaštićen, a povjerenica Europske komisije Vera Jourova poručila je da se vrijeme i resursi novinara i aktivista trebaju trošiti na "zaštitu zdravlja demokracije" umjesto na zlonamjerne sudske postupke. 

Tužbe za klevetu mogle bi se podnijeti samo sudu u matičnoj zemlji tuženika

Europski parlament založio se za primjenu novih pravila i u prekograničnim slučajevima kad se tužitelj, tuženik i sud ne nalaze u istoj zemlji ili kad je čin javnog sudjelovanja, primjerice članak, videozapis ili umjetničko djelo, od važnosti za više država članica. 

Tužbe za klevetu mogle bi se podnijeti samo sudu u matičnoj zemlji tuženika, dok države članice ne bi trebale priznavati presude trećih zemalja u SLAPP tužbama protiv pojedinaca i poduzeća koji borave ili imaju poslovno sjedište na njihovu državnom području. 

Mjere zaštite predviđaju mogućnost traženja ranog odbacivanja tužbi, a u tom slučaju bi tužitelj trebao dokazivati osnovanost tužbe. Troškovi postupka pali bi na tužitelja, a osoba protiv koje je pokrenut postupak mogla bi tražiti naknadu za štetu. 

To je ambicioznije stajalište u odnosu na ono koje je usvojilo Vijeće EU, pogotovo u pogledu naknade troškova i štete. Parlament i Vijeće EU sada mogu započeti pregovore na temelju usvojenih stajališta. 

Malteška istraživačka novinarka bila je žrtva više od 40 tužbi prije nego što je ubijena

Europski parlament upozorio je na porast SLAPP tužbi u EU još u rezoluciji 2021. godine, a Komisija je godinu dana poslije iznijela prijedlog za zaštitu novinara, medijskih kuća i aktivista od pravnog uznemiravanja. 

To pitanje aktualiziralo se nakon ubojstva Daphne Caruane Galizije. Malteška istraživačka novinarka bila je žrtva više od 40 tužbi prije nego što je postala i žrtva ubojstva u listopadu 2017. godine. Prema podacima Koalicije protiv SLAPP tužbi u Europi (CASE), Malta po tom pitanju stoji najlošije među članicama EU.

SLAPP tužbe postaju sve veći problem i za Hrvatsku. Komisija je u godišnjem izvješću o vladavini prava u Hrvatskoj navela da su poduzeti "tek neki koraci" oko SLAPP tužbi i da to "ostaje značajan problem koji utječe na profesionalno okruženje novinara".

HND je prošle godine predstavio rezultate ankete prema kojima je u Hrvatskoj bila aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara za povredu ugleda i časti u kojima tužitelji potražuju gotovo 77.4 milijuna kuna.

Prijedlog obuhvaća i zaštitu aktivista i nevladinih organizacija

U raspravi održanoj jučer na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu predstavnici desnih klubova zamjerili su što prijedlog obuhvaća i zaštitu aktivista i nevladinih organizacija te upozorili da bi rano odbacivanje tužbi moglo narušiti prava oštećenih.

Gilles Lebreton je u ime desnog kluba Identitet i demokracija ustvrdio da je "krug osoba koje treba štititi pretjerano proširen na NVO aktiviste". "Nisam uvjeren da su nevladine organizacije jednako ranjive kao novinari", rekao je i kao primjer spomenuo milijardera Georgea Sorosa, koji financijski podupire niz nevladinih organizacija.

Cristian Terhes iz Europskih konzervativaca i reformista načelno je podržao prijedlog, ali je ustvrdio: "Rano odbacivanje slučaja na početku sudskog procesa, samo zato što novinar tvrdi da je riječ o SLAPP-u a da sudac zapravo ne provjeri meritum slučaja, stvorit će opasan presedan koji će potkopati vjerodostojnost tiska, kao i ugroziti pravo bilo koje osobe da brani svoj ugled."

Pročitajte više