Europski parlament velikom većinom odobrio planove za veću proizvodnju streljiva

Foto: EPA

Eurozastupnici su danas odobrili planove za povećanje proizvodnje streljiva i projektila u EU i bržu opskrbu Ukrajine streljivom, objavio je Europski parlament.

Prema tekstu koji je prošlog tjedna dogovoren s Vijećem, cilj Akta o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) je ubrzati isporuku streljiva i projektila Ukrajini i pomoći državama članicama da obnove svoje arsenale.

Uvođenjem ciljanih mjera, uključujući 500 milijuna eura financiranja, akt će omogućiti povećanje proizvodnog kapaciteta EU kako bi se riješio trenutni nedostatak obrambenih proizvoda, osobito artiljerijskog streljiva, projektila i njihovih komponenti.

Više novaca za mala i srednja poduzeća

Zastupnici su tijekom pregovora s Vijećem osigurali da raznolikiji raspon projekata dobije sredstva te da mala i srednja poduzeća imaju pravo na višu stopu financiranja. Osigurali su novo financiranje koje ne bi smjelo ići nauštrb postojećih kohezijskih sredstava.

Zastupnici su se također založili da se osigura da će zemlje EU opskrbljivati Ukrajinu streljivom koje se financira temeljem ovog akta te da ono ne podliježe izvoznim ograničenjima, navodi se u priopćenju parlamenta.

Voditelj pregovaračkog tima Parlamenta Cristian Bușoi (EPP, Rumunjska) je poručio da je "današnje glasanje korak naprijed za europsku sigurnost i obranu te našu postojanu potporu Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom".

"Postigli smo rezultate u najhitnijem dijelu zakona: osiguranje veće opskrbe streljiva za Ukrajinu. Time pokazujemo europsku solidarnost i jačamo našu kolektivnu sigurnost”, istaknuo je rumunjski pučanin.

505 glasova za, 56 protiv

Akt je usvojen s 505 glasova za, 56 protiv i 21 suzdržana. Treba ga odobriti i Vijeće da bi postao zakonom, izvijestio je Europski parlament.

Akt o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) odgovor je na ukrajinski zahtjev EU za isporuku artiljerijskog streljiva kalibra 155 mm i dogovor Vijeća od 20. ožujka 2023. o prijedlogu trodijelnog pristupa za osiguravanje streljiva. Države članice pozvane su da hitno prebace streljivo iz vlastitih zaliha u Ukrajinu (prvi dio).

Zemlje EU dogovorile su zajedničku nabavu milijun komada streljiva (drugi dio). Cilj trećeg dijela pristupa je povećati proizvodni kapacitet u europskoj obrambenoj industriji. To bi se trebalo postići putem ASAP-a, koji izravno odgovara na poziv Vijeća da se Ukrajini hitno isporuči streljivo te, na zahtjev, projektili i da se pomogne državama članicama u obnovi zaliha.

Pročitajte više