Europski povjerenik: Podržat ćemo ograničenje uvoza jeftinog ukrajinskog žita

Foto: EPA

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski danas je rekao da bi podržao poljski prijedlog ograničenja trgovanja s Ukrajinom, u vrijeme nezadovoljstva dijela europskih poljoprivrednika zbog uvoza jeftinih ukrajinskih žitarica. 

Rusija je Ukrajini, jednoj od najvećih svjetskih izvoznica žitarica, nakon početka invazije blokirala crnomorske luke iz kojih izvozi većinu žitarica u svijet, pa je Kijev pronašao alternativne lance kroz članice Europske unije Poljsku i Rumunjsku. 

"Podržat ću Poljsku ako to zatraži"

Čepovi u opskrbi doveli su do toga da su velike količine ukrajinskih žitarica, jeftinije od proizvedenih u Europi, završile u članicama EU, pogodivši time lokalne proizvođače. 

"Ako poljska vlada zatraži ograničenje trgovine s Ukrajinom, jasno je da ću podržati taj prijedlog", rekao je Wojciechowski novinarima u Bruxellesu. 

Poljak, član vladajuće stranke Pravo i pravda, dao je izjavu nakon sastanka Europske komisije na kojem je odobren 56 milijuna eura vrijedan paket pomoći za poljoprivrednike u državama koje graniče s Ukrajinom. Poljska će u sklopu paketa primiti 30 milijuna eura. 

"Već pripremamo novi paket pomoći i taj će biti većeg iznosa", rekao je povjerenik. 

Poljski premijer: Želim da EU ograniči količinu ukrajinskog žita

Poljski premijer Mateusz Morawiecki jučer je rekao kako želi da EU iskoristi sve moguće alate kako bi ograničila količinu ukrajinskog žita koje ulazi na europsko tržište. 

Morawiecki je naglasio da se slaže s čelnicima nekoliko Ukrajini susjednih država koji od Europske komisije traže djelovanje po tom pitanju. 

Wojciechowski je rekao da te zemlje moraju postići jedinstven stav koji će on potom podržati. 

Pročitajte više