Europski sud: Vlasnici bordela u Amsterdamu moraju znati jezik seksualnih radnica

Ilustracija: GettyImages

VLASNICI bordela u Nizozemskoj moraju sa seksualnim radnicama razgovarati na njihovom jeziku kako bi ih mogli zaštiti, presudio je najviši Europski sud. Vlasti u Amsterdamu su bile u pravu kad su uskratile dozvolu za rad vlasniku koji je zaposlio Mađarice i Bugarke bez mogućnosti da s njima komunicira, piše u odluci suda koja je obvezujuća na čitavom teritoriju EU.

"Sud smatra da je moguće tražiti da vlasnik bordela mora biti sposoban komunicirati na istom jeziku kao prostitutke koje zapošljava," piše u izjavi koju prenosi BBC. Samo u takvi okolnostima bordeli mogu biti organizirani na način koji sprječava zlostavljanje i druga nedjela protiv seksualnih radnica.

Odluka ugrožava prostitutke

Felicia Anna, prostitutka i blogerica koja radi u jednom od slavnih "bordela s izlogom" u amsterdamskoj "Crvenoj četvrti" kaže da je komunikacija ključna u sprječavanju trgovine prostitutkama, ali i da brojni vlasnici već pričaju s radnicama na drugim jezicima, uključujući nizozemski i engleski.

Anna drži da će odluka suda zapravo onemogućiti radnicama da pronađu mjesta u izlogu koja se smatraju značajno sigurnijima od ulične prostitucije.

Pravila o jedinstvenom tržištu

Neimenovani vlasnik bordela koji je pokrenuo postupak na Europskom sudu u žalbi navodi pravila o jedinstvenom tržištu i tvrdi da ga je gradonačelnik Amsterdama "diskriminirao" odlukom o uskrati dozvole, ali je ECJ to odbacio uz ocjenu da je riječ o "javnom interesu".

Prostitucija je u Nizozemskoj i Njemačkoj legalna od 2002. godine. Prema nizozemskim zakonima zaposleni se moraju registrirati i plaćati poreze, ali su dužnosnici u posljednjim godinama pokušali dodatno regulirati tržište u nastojanju da spriječe trgovinu ljudima i organizirani kriminal, piše BBC.

Prema izvješćima, oko tri četvrtine seksualnih radnica u Amsterdamu dolazi s istoka Europe, Afrike i Azije.

Pročitajte više