Europski tužitelji objavili detalje o prevari s tulipanima Hrvoja Vojkovića

Foto: Slavko Midžor_ Sasa Miljevic_Pixsell

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prevare i krivotvorenja isprava, izvijestili su jutros iz EPPO-a. Obje su osobe uhićene jučer, 29. veljače 2024., na zahtjev EPPO-a, a nakon izvida provedenih u suradnji sa Policijskom upravom istarskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. Jedna od tih osoba je Hrvoje Vojković.

Njegova odvjetnica Željka Pokupec kazala je sinoć kako ne može govoriti o sadržaju Vojkovićeve obrane jer se nalaze u fazi istrage koja nije javna te da je njezin branjenik pušten da se brani sa slobode jer tužitelji nisu ni zatražili određivanje istražnog zatora.

Što sumnjaju istražitelji?

Sumnja se da je, od travnja 2020. do kraja prosinca 2022, prvoosumnjičenik (Hrvoje Vojković), kao vlasnik trgovačkog društva, podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratne financijske potpore za nekoliko projekata koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je ukupna vrijednost bila nešto manja od 650.000 eura, a za koje je tražena potpora u vrijednosti od skoro 370.000 eura, sufinancirani su sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85% te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%.

Lažno prikazao da uzgaja tulipane

Za podnošenje zahtjeva za potporu, trgovačko društvo prvoosumnjičenika trebalo je ispuniti obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Prema prikupljenim dokazima, kako bi ishodio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini, prvoosumnjičenik je lažno u tri navrata prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da uzgaja tulipane na zemlji koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva. Tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije. 

Također postoji sumnja da je tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva za bespovratnim sredstvima, prvoosumnjičenik tim zahtjevima priložio nezakonito pribavljene račune i drugu dokumentaciju, koje je bio pripremio zajedno s drugoosumnjičenikom, čime je lažno ustvrdio da društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

 

Tijekom obrade Agencija je posumnjala u prevaru

Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva Agencija je posumnjala u prevaru te je odlučila da neće isplatiti bespovratne potpore prvoosumnjičeniku izvijestili su iz EPPO-a.

Pročitajte više