Europski ulagači oprezni, na američkom tržištu pada cijena nafte

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno, kao i cijelog ovog tjedna.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.45 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer pao 0,7 posto.

Na burzama vlada oprez

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 6.981 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 11.179 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.950 bodova.

Na burzama vlada oprez jer ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta, koji jučer zbog praznika nije radio, a američki terminski indeksi najavljuju nesigurno trgovanje danas poslijepodne na najvećoj svjetskoj burzi.

Nešto se življe trguje u Italiji jer su cijene dionica u bankarskom sektoru snažno porasle nakon napisa u medijima da ministar za EU poslove Paolo Savona razmatra ostavku zbog sukoba između talijanske vlade i EU-a oko proračunskih pravila. No Savona je demantirao te napise.

U fokusu su i cijene nafte jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje.

Cijene nafte potonule više od 25 posto 

U posljednjih mjesec i pol dana cijene nafte potonule su više od 25 posto, na najniže razine u ovoj godini.

Jutros je, pak, na američkom tržištu cijena barela potonula 2,5 posto, na 53,30 dolara, dok je na londonskom barel pojeftinio 1,2 posto, na 62 dolara.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9.45 sati bio u minusu 0,2 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica na burzi u Šangaju.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika danas nije radilo.

Pročitajte više