Europski ustav: Varšava će pratiti izmjene stajališta Španjolaca

POLJSKI ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz u utorak je u Parizu izjavio kako će Poljska pratiti izmjene stajališta Španjolske kada je riječ o nacrtu budućeg europskog ustava.

"Vidjet ćemo hoće li se dogoditi neke promjene i o tomu ćemo voditi računa", rekao je Cimoszewicz na konferenciji za novinare održanoj u sklopu Poljskih dana kulture koji se održavaju u Francuskoj.

"Sa zanimanjem očekujemo da nova španjolska vlada iznese svoje stajalište o vanjskoj politici", rekao je Cimoszewicz, dodavši ipak kako se poljska vanjska politika "definira u Varšavi, a ne u Madridu ", te "da su za Poljake važni poljski, a ne španjolski izbori".

Izborna pobjeda španjolskih socijalista od sada će, čini se, izolirati Poljsku u Europi kada je riječ o nacrtu europskog ustava. Španjolska je, kao i Poljska, dosad odbijala prihvatiti sustav odlučivanja dvostrukom većinom u Europskom vijeću.

Pobjednik na nedjeljnim izborima u Španjolskoj, socijalist Jose Luis Zapatero najavio je kako će "nastojati što je više moguće ubrzati usvajanje europskog ustava", te da namjerava povući španjolske vojnike iz Iraka.

Miguel Angel Moratinos, kojega promatrači vide na funkciji budućeg ministra vanjskih poslova, u utorak je izjavio kako sporazum iz Nice ne smatra neophodno potrebnim, čime je pokazao potpun prekid i neslaganje s politikom prethodne vlade Josea Marije Aznara.

Pročitajte više