Europu pogodile i kiše i tropske vrućine

VREMENSKE nepogode koje su pogodile Europu, a posebice Njemačku, odnijele su u nedjelju desetak života, a među smrtno stradalima su petogodišnja djevojčica i dva sedmogodišnja dječaka, javljaju agencije.

Prema posljednjem policijskom izviješću, samo u Njemačkoj je u olujnom nevremenu poginulo šestero ljudi.

U Moenchengladbachu je u bizarnoj nesreći poginula petogodišnja djevojčica. Nju je, na događanjima koje je organizirao NATO, vjetar odnio u balonu napunjenom helijem. Pronađena je 70 kilometara od mjesta s kojeg ju je vjetar s balonom podigao u zrak.

Berlinski festival "Karneval kultura", koji je u nedjelju okupio skoro 700.000 ljudi, morao je zbog kiše i vjetra koji je obarao skele i stabla biti prekinut. Udari vjetra širom zemlje dosezali su brzinu veću od 100 km/h.

Dva dječaka poginula su u južnom talijanskom gradu Foggia kada je u nedjelju poslijepodne uslijed obilnih kiša nabujala obližnja rijeka, a veliki valovi naprosto su pomeli dječake na obali.

Potpuno suprotna vremenska slika je u Srbiji koju su pogodile velike vrućine. Temperature koje su ranijim prijepodnevnim satima dosegle 30 stupnjeva Celzija odnijele su tri života.

Meteorolozi, međutim, upozoravaju da najgore tek predstoji, pa se Srbija sprema za tropske klimatske uvjete, s maksimalnom vlagom i temperaturama od 32 do 36 stupnjeva Celzija.

Pročitajte više