Eurozastupnici nasjeli na novinarsku podvalu: Snimljeni kako pristaju uzeti mito

TRI člana Europskog parlamenta optužena su za primanje mita, javlja AFP. Britanski Sunday Times objavio je da su tri zastupnika u Europskom parlamentu, Erst Strasser iz Austrije, Adrian Severin iz Rumunjske i Zoran Thaler iz Slovenije, prihvatili mito u iznosu od 100.000 eura u zamjenu za predlaganje amandmana u EU parlamentu.

"Parlament je pokrenuo istragu na temelju ovih optužbi kako bi se utvrdile sve činjenice o slučaju. Optužbe Sunday Timesa su teške i mi ih shvaćamo krajnje ozbiljno", izjavio je glasnogovornik parlamenta Jaume Duch.

Nasjeli na tajnu akciju novinara

Sunday Times je u "tajnoj akciji" snimao zastupnike koji su prihvatili da za 100 tisuća eura predlože izmjene zakona. Novinari su se predstavili kao lobisti. Austrijanac Strasser je u snimci priznao da je već od pet klijenata dobio novac za predlaganje zakona. Kasnije je rekao da je to bio samo test kako bi otkrio prave nalogodavce sumnjivih ponuda.

Rumunj Severin je e-mailom izvijestio novinare, koji su se predstavljali lobistima, da je predložio traženu promjenu zakona te je poslao račun od 12 tisuća eura za svoje "savjetničke usluge". Slovenac Thaler je prvo predložio promjenu zakona pa zamolio da mu se novac isplati na račun u Londonu. Thaler je kasnije tvrdio da je znao kako se radi o novinaru te je želio vidjeti do kuda će ta priča otići.

Thaler odbacuje optužbe

49-godišnji bivši slovenski ministar Zoran Thaler odbacio je optužbe i kazao da se radi o pokušaju diskreditacije Europskog parlamenta.

"Uvjeren sam kako nisam počinio nikakvu nezakonitu radnju, ostajem na svojoj poziciji i pokušat ću dokazati da su optužbe lažne", izjavio je Thaler za AFP.

Adrian Severin, bivši zamjenik premijera u Rumunjskoj, također je odbacio optužbe na svoj račun i zatražio od Europskog parlamenta da pokrene internu istragu kako bi se dokazala njegova nevinost.

Za razliku od njih, bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser podnio je ostavku.

Pročitajte više