Eurozastupnici: Treba onemogućiti prijevoz ruskih plaćenika u Ukrajinu

Ilustracija: Profimedia

VISOKI predstavnik za vanjsku politiku trebao bi zatražiti od Turske, Gruzije, Azerbajdžana i Iraka te srednjoazijskih republika da zatvore svoj zračni prostor za zrakoplove kojima se prevoze plaćenici iz Sirije i grupe Wagner u Ukrajinu, poručili su rezolucijom u četvrtak europarlamentarci.

EP "zahtijeva nastavak djelovanja EU kako bi se spriječilo da se plaćenici iz skupine Wagner i strani borci iz Sirije lako uključuju na bojište u Ukrajini i čine zločine protiv civilnog stanovništva", stoji u rezoluciji.

Traže da se onemoguće letovi ruskim plaćenicima

"Stoga traži od Visokog predstavnika da posebno zahtijeva da vlade Turske, Gruzije, Azerbajdžana i Iraka, kao i vlade srednjoazijskih republika, zatvore svoj zračni prostor za sve ruske, iranske ili sirijske vojne ili čarter zrakoplove ili sve redovne zračne prijevoznike koji prevoze takve plaćenike", dodaje se, uz zahtjev da Unija stavi na crnu listu zračne prijevoznike za koje se sumnja da sudjeluju u prijevozu takvih osoba.

U Rezoluciji o utjecaju ruske nezakonite vojne agresije protiv Ukrajine na sektore prometa i turizma EP-a ističe se da agresija značajno utječe na europski prometni sektor, između ostalog, zato što je zatvaranjem ukrajinskog zračnog prometa zaustavljeno oko 3.3 posto zračnog prometa u Europi, dok su putnički letovi između Rusije i Europe u 2021. činili 5.7 posto ukupnog europskog prometa.

Zrakoplovne kompanije pak imaju značajne dodatne troškove zbog preusmjeravanja letova da izbjegnu bjeloruski i ruski zračni prostor.

Također, ističu europarlamentarci, Ukrajina i Rusija su među vodećim proizvođačima titanija koji se koristi u proizvodnji zrakoplova, a rat bi "uskoro mogao utjecati" na opskrbu tim rijetkim metalom.

Prometni sektor je također pogođen jer je Rusija zauzela dobar dio ukrajinske crnomorske obale, dok ukrajinski i ruski pomorci čine 14.5 posto svjetske pomorske radne snage.

Parlamentarci podržavaju zabranu pristupa lukama brodovima koji plove pod ruskom zastavom i brodovima kojima upravljaju "ruski subjekti", ali smatraju da bi pristajanje u lukama EU trebalo zabraniti svim plovilima "ako duž svoje rute pristaju i u ruskim lukama, osim ako je to potrebno zbog opravdanih humanitarnih razloga".

Također, smatraju da bi trebala postojati "izravna zabrana željezničkog prijevoza u suradnji s Ruskim željeznicama".

Što se tiče utjecaja na turizam, u rezoluciji se ističe da je agresija na Ukrajinu pogodila turističke sektore u državama koje graniče s Ukrajinom te da će porast troškova energenata i prehrambenih proizvoda posebno pogoditi turistički sektor.

Zbog toga su pozvali države članice da "poreznim politikama, a posebno poreznim olakšicama osiguraju potrebnu pomoć, a Komisiju da iskoristi sredstva EU kako bi se poboljšala likvidnost malih i srednjih poduzeća".

Pročitajte više