Eutanazirana sva perad u krugu 3 kilometra od Pantana

UNATOČ najavama kako će eutanazija peradi u Trogiru početi tek u podne, to je obavljeno jutros od osam sati kako bi se izbjeglo da do javnosti dođu uznemiravajuće snimke poput onih iz Slavonije prije nekoliko mjeseci, izvjestio je novinare u Trogiru glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Pavić je iznenađenim novinarima, koji su od njega očekivali informaciju o mjestu na koje bi trebali otići kako bi nazočili eutanaziji, kazao kako je to dovršeno do 11.30 te je objasnio kako je "laž bila jedini i opravdani način da se spriječi uznemiravanje javnosti".

Eutanazija, to jest "dekaptiranje bez odvajanja", obavljeno je "bez ikakvih poteškoća i otpora vlasnika peradi, uz veliku suradnju u domaćinstvima i bez i jednog izgreda", naglasio je Pavić, zahvalivši svim vlasnicima na korektnosti i suradnji.

Predsjednik Povjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja, kontrolu i suzbijanje ptičje gripe Mate Brstilo, koji je danas stigao u Trogir, rekao je kako je odluka o eutanaziranju donesena na temelju stručne procjene, koja ovisi o konfiguraciji terena, gustoći i broju peradi te o opasnosti prenošenja bolesti na domaću perad.

Ovakvom mjerom spriječeno je prenošenje bolesti na šire područje na kojem postoje uzgajališta. Mediji nisu pušteni u to područje i zato da bi veterinari koji su obavili eutanaziju, što je težak, neugodan i zahtjevan posao, to mogli raditi bez ikakva ometanja i dekoncentracije, rekao je Brstilo.

Na zaraženom području u krugu tri kilometra od prirodnog rezervata Pantan, eutanazirano je 570 komada domaće peradi, uglavnom kokoši, te nešto pataka i purana u domaćinstvima, a ako je slučajno neko domaćinstvo preskočeno, što je moguće, to će se obaviti naknadno, rekao je predsjednik županijskog Stožera za praćenje i suzbijanje ptičje gripe Ivica Kovačević.

Eutanaziju su obavile tri veterinarske ekipe, a perad je zbrinuta neškodljivim zakapanjem, rekao je Pavić. Četvrta ekipa na rubnom je području uzela briseve i uzorke domaće peradi radi dijagnosticiranja eventaule nazočnosti virusa ptičje gripe.

Ornitolozi, koji imaju uvid u ponašanje i stanje divljih ptica na Pantanu odakle potječu zaraženi labudovi, sutra i prekosutra će uzeti uzorke i s tih ptica kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje. To je već obavljeno na rijeci Jadro u Solinu gdje nema naznaka ni simptoma za sumnju na ptičju gripu.

Svi vlasnici bit će obaštećeni prema cijenama koje vladaju na ovdašnjim tržnicama i dobit će naknadu za izgubljenu dobit, ponovio je Pavić.

Mate Brstilo podsjetio je kako nema potrebe za ubijanjem divljih ptica, jer se i strategija borbe protiv ptičje gripe provodi praćenjem njihova kretanja i sprječavanjem prenošenja virusa na domaću perad. Pristup prirodnom rezervatu na Pantanu zabranjen je i to se provodi u suradnji s policijom.

Prisutnost virusa ptičje gripe H5 na labudu pronađenom kod Pantana prošlog ponedjeljka potvrđena je jučer, nakon čega su donesene navedene mjere.

Sa velikom sigurnošću se pretpostavlja da je i taj labud pripadao istom jatu kao i labud pronađen nekoliko dana ranije u Slatinama na Čiovu kod kojega je utvrđen smrtonosni podtip N1. Je li i ovaj labud bio zaražen istim podtipom trebalo bi se znati u ponedjeljak, kazao je Brstilo. Za sada nije utvrđena nikakva povezanost labudova s Pantana s onima na rijeci Jadro u Solinu.

Oko pet kilometara udaljena od Pantana postoje tri peradarska objekta s po 500-injak komada peradi i njihovim je vlasnicima, koji su s mjerama upoznati od ranije, naloženo da provedu jače sanitarne mjere.

Mjere obveznog držanja peradi u zatvorenom u krugu od deset kilometara nadzirat će veterinarske inspekcije, a u slučaju nepoštivanja predviđene su kazne od 2 tisuće do 20 tisuća kuna, upozorio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.  

Od sutra analiza labudova i divljih ptica

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je poslijepodne da će skupina ornitologa u suradnji s veterinarima od sutra hvatati labudove i ostale divlje ptice koje obitavaju u Parku prirode Pantanu kako bi im uzeli uzorke krvi i tkiva te utvrdili jesu li zaraženi virusom H5.

Posebnim mrežama bit će uhvaćeno najmanje 60 ptica, a prikupljeni uzorci bit će poslani na analizu u Centar za peradarstvo u Zagrebu, rekao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.


Prisutnost virusa ptičje gripe H5 na labudu pronađenom kod Pantana prošlog ponedjeljka potvrđena je jučer, nakon čega je odlučeno da se eutanizira sva domaća perad u krugu tri kilometra od Pantana, što je i učinjeno jutros.

Stručnjaci sa sigurnošću pretpostavljaju da je taj labud pripadao istom jatu kao labud pronađen prije nekoliko dana u Slatinama na Čiovu u kojega je utvrđen smrtonosni podtip N1. Je li i taj labud bio zaražen istim podtipom, trebalo bi se znati u ponedjeljak.

Budući da se divlje ptice smiju hvatati samo posebnim mrežama, i to dva puta na dan - od 5 do 11 sati ujutro i poslijepodne od 15 sati do mraka, hvatanje se može nastaviti i u utorak, rekao je Pavić, dodajući da će nakon toga ornitolozi i veterinari i dalje stalno nadzirati ptice na Pantanu.

Zabranjen je pristup prirodnom rezervatu na Pantanu, a ondje su stalno policijske ophodnje. Pod nadzorom su i ostali peradarski objekti u krugu deset kilometara od Pantana, gdje je obvezatno držati perad u zatvorenom prostoru.

Pročitajte više