Što će biti s Evergrandeom? U posljednji trenutak skupili novac za plaćanje kamata

Foto: Reuters/Guliver images

FINANCIJSKI problematičan kineski nekretninski gigant Evergrande prikupio je 145 milijuna dolara za plaćanje kamate na novi dug neposredno prije dospijeća.

Kompanija je prodala 5.7 posto udjela u medijskoj tvrtki HengTen Networks Group koja proizvodi filmove i televizijske emisije te upravlja platformom za streaming. Evergrande ovaj tjedan treba platiti još 148 milijuna dolara za druge kamate.

Dosad je Evergrande izbjegavao status neplatiše tako što bi zaostala dugovanja plaćao neposredno prije isteka razdoblja odgode od 30 dana, piše BBC.

Tencent sad postao najveći dioničar

Evergrande je početkom ove godine posjedovao većinski udio u HengTenu, ali je nakon toga prodao brojne dionice, pokušavajući prikupiti novac za ispunjavanje financijskih obveza. Drugi veliki korporativni dioničar HengTena je kineski tehnološki div Tencent, koji je u srpnju kupio sedam posto udjela od Evergrandea za oko 266 milijuna dolara.

Posljednja prodaja dionica čini Tencent najvećim dioničarom medijske kompanije s udjelom od gotovo 24 posto.

Još jedna prodaja

Osim HengTena, Evergrande je prošlog tjedna prodao i svoju kompaniju za proizvodnju električnih motora Protean sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Nije navedeno koliko je zaradio od prodaje kompanije, koju je Evergrandeova podružnica za proizvodnju vozila 2019. godine kupila za 58 milijuna dolara.

Međutim, Evergrande se posljednjih mjeseci mučio s prodajom druge imovine, pokušavajući prikupiti novac za plaćanje kamata na dug.

U listopadu je kompanija zaustavila trgovanje svojim dionicama na burzi u Hong Kongu uoči objave o "velikoj transakciji". Nakon 17-dnevne suspenzije, Evergrande je objavio kako je ugovor vrijedan 2.6 milijardi dolara o prodaji udjela u nekretninskom biznisu propao jer nije mogao pristati na uvjete dogovora.

Golemi Evergrandeov dug od 300 milijardi dolara i problemi s otplatom potaknuli su strahove da bi njegov potencijalni kolaps mogao izazvati šokove na globalnim tržištima.

Pročitajte više