Evergrandeu propao posao od 2.6 milijardi dolara, čeka se reakcija burze

Foto: Shutterstock

PROPALA je hitna prodaja imovine koja bi ublažila financijsku krizu kineskog nekretninskog giganta Evergrandea, gurnuvši tako problematičnu kompaniju prema kolapsu. Evergrande je u srijedu objavio da je raskinuo ugovor o prodaji kontrolnog udjela u svojoj podružnici za upravljanje nekretninama konkurentskom kineskom Hopsonu za oko 2.6 milijardi dolara, prenosi CNN.

Kompanije su se međusobno optužile za propast posla, a Evergrande je u burzovnom izvještaju ustvrdio da "kupac nije ispunio preduvjet za davanje opće ponude za dionice Evergrande Property Servicesa". Hopson je u priopćenju rekao da je spreman dovršiti posao, ali da su druge stranke pokušale promijeniti uvjete sporazuma. Dionicama obiju kompanija, kojima se nije trgovalo od najave potencijalnog dogovora, nastavilo se trgovati u četvrtak na burzi u Hong Kongu. Evergrande je pao 12.5%, dok je Hopson skočio 7.6%.

Krah dogovora loš za Evergrande

Krah dogovora loša je vijest za Evergrande, koji je samo nekoliko dana udaljen od moguće formalne nemogućnosti plaćanja obveza. Kompanija se ovog vikenda suočava s istekom 30-dnevnog roka za isplatu kamata koje duguje ulagačima. Čini se da je Evergrandeu 23. rujna nedostajalo 83.5 milijuna dolara za plaćanje dolarskih obveznica. Rok za plaćanje je u subotu, ističe Jeffrey Halley, tržišni analitičar za azijsko-pacifičku regiju u Oandi. Halley je rekao da bi propuštanje plaćanja moglo izazvati seriju neplaćanja ostalih dužničkih instrumenata, što bi moglo omogućiti nekim drugim vjerovnicima Evergrandea da zatraže njihov novac natrag.

Formalni propust plaćanja mogao bi u ponedjeljak izazvati šokove na globalnim burzama, smatra Halley. To bi također moglo potaknuti kineska regulatorna tijela na poduzimanje mjera. "Kineska vlada znakovito se dosad oglušila na ovo pitanje, ali ovo bi je moglo prisiliti da konačno djeluje izravnije", rekao je Halley.

Kineske vlasti su pokušale smiriti situaciju jer su ulagači zabrinuti zbog rizika od zaraze neplaćanja. Prošlog je tjedna kineska središnja banka rekla da je Evergrande loše vodio poslovanje, ali da se rizici po financijski sustav mogu kontrolirati. To je ponovio i potpredsjednik kineske vlade Liu He na financijskom forumu u Pekingu u srijedu. U govoru koji je prenijela kineska državna novinska agencija Xinhua Liu je priznao ono što je nazvao "individualnim problemima" na tržištu nekretnina. No, naglasio je kako su rizici općenito pod kontrolom, kako su zadovoljene kapitalne potrebe investitora, a ukupni trend zdravog razvoja kineskog tržišta nekretnina neće se promijeniti, navodi Xinhua.

Veliki problemi

Posljednjih tjedana Evergrande je pokušavao riješiti probleme s novčanim tokovima pokušavajući prodati dio svoje imovine, poput udjela u svojim poslovima s električnim vozilima i nekretninskim uslugama, te poslovnog tornja u Hong Kongu. No, kompanija nije baš imala sreće u potrazi za kupcima. U drugom burzovnom podnesku u srijedu Evergrande je objavio kako nije bilo značajnog napretka u prodaji ostale imovine, osim prethodno objavljene prodaje udjela u lokalnom iznajmljivaču.

Kompanija je također ukazala na nove probleme u svom poslovanju u posljednjim mjesecima. Od 1. rujna do 20. listopada ugovorena je prodaja nekretnina od samo 571 milijun dolara. To predstavlja pad od 97 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ističe Halley.

Evergrande nije jedini u problemima. Nedavno je niz drugih nekretninskih kompanija otkrio vlastite financijske probleme, tražeći od zajmodavaca više vremena za otplatu ili upozoravajući na potencijalne neispunjene obveze.

Modern Land sa sjedištem u Pekingu jedna je od tih kompanija. Prošlog je tjedna zatražila od ulagača više vremena za otplatu obveznice od 250 milijuna dolara koja dospijeva 25. listopada, ističući vlastite probleme s likvidnošću. Kompanijskim se dionicama od četvrtka ne trguje na burzi u Hong Kongu jer su najavljene nove informacije, bez davanja dodatnih detalja.

Pročitajte više