Evo kako bi Domovinski pokret uveo domovinski duh u kulturu

Foto: Hina, Grgo Jelavic, Neva Zganec/PIXSEL

Domovinski pokret u svom programu navodi i brojne strukturalne promjene koje bi se uvele u hrvatskoj kulturi, došlo bi, kako to navode iz ove stranke, do "novog hrvatskog kulturnog imaginarija".

Žele resor kulture

Trenutno su u jeku pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta, a prema informacijama Telegrama dobivenim iz izvora bliskih pregovaračkim timovima HDZ-a i DP-a, DP je odustao od ministarstava kao što su gospodarstvo i poljoprivreda, ali za sebe traži najmanje četiri resora: kulturu, unutarnje poslove, pravosuđe i regionalni razvoj.

Promjene u kulturi, ali i medijima, podrazumijevaju, primjerice, reviziju programa Dubrovačkih ljetnih igara, promjenu imena Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, osnivanje određenih instituta itd...

Prije nego što se detaljnije pozabavimo planovima Domovinskog pokreta, bitno je reći da stanje u Hrvatskoj kulturi ionako funkcionira po poltronskom sistemu. Ono što smo napisali prošlog ljeta za Dubrovačke ljetne igre, može se preinačiti na cijelu kulturu, u kojoj mogu zasjati oni koji će biti mezimci vlasti, prvo komunističke, kasnije tuđmanoidne, HDZ-ovske.

Svi bi se, uglavnom, naslanjali na javni novac, pa možemo reći da je kultura sama po sebi u ovakvoj Hrvatskoj već ionako skučena i jalova. No što je to što bi Domovinski pokret promijenio? Jednostavno rečeno, dodatno bi je potkresao svojom nacionalističkom idejom, koja po definiciji pročišćava "žito od kukolja". Podsjeća sve to skupa na HDZ-ove 90-e, u kojima je pompozno hrvatstvo bilo utkano u kulturu.

Što je novi hrvatski kulturni imaginarij? 

"Kulturni program Domovinskog pokreta svoju središnju energiju usmjerit će stvaranju novog hrvatskog kulturnog imaginarija. Za provedbu ovoga programa novoformirana vlada će odmah početi raditi najprije na snaženju svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu u svim elementima kulture i medija te još i na uklanjanju interesnih skupina koje su godinama radile na uvođenju globalističkih sadržaja u ovu problematiku", navodi se u programu.

Dodaje se kako bi se posebna pozornost posvetila "uvođenju zanemarenih identitetskih područja, što će od onih medija i udruga koje dobivaju javni novac tražiti snažniju kroatizaciju sadržaja".

U Domovinskom pokretu smatraju da je 2025. godine 1100. proslava hrvatske državnosti. Podsjetimo, 925. godine Tomislav je okrunjen za kralja. Zato je cilj da se kulturne institucije usmjere prema toj, kako se navodi, "svehrvatskoj proslavi".

Revizija sredstava koja idu Novostima

"Potrebno je izvršiti temeljnu reviziju financiranja onih udruga za koje je poznato da su se do danas izravno bavile antihrvatskim djelatnostima, pokušavajući umanjiti institucije hrvatske kulture kao i svijest o hrvatskom identitetu", također piše.

"U suradnji s Ministarstvom znanosti izvršit će se revizija sredstava koja se dodjeljuju tjedniku Novosti, a i nekim drugim portalima i tiskovinama, zbog očite antihrvatske djelatnosti koju razvijaju godinama", stoji u programu.

Cilj je promijeniti i ime Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Hrvatski leksikografski zavod Miroslav Krleža. Radit će se na njegovom kadrovskom povećanju i pretvaranju u središnji informacijski centar moderne hrvatske države.

Hitno izraditi Enciklopediju Domovinskog rata

Navode, između ostalog, kako je zatim cilj hitna izrada Enciklopedije Domovinskoga rata u četiri sveska.

Objašnjavaju i kako će se "dijelovi zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koje danas uzurpira hrvatska vlada, vratiti korištenju za potrebe kulture". Iz ove stranke namjeravaju izraditi "najširi, ali vrlo studiozni opis svih spomenika kulture i institucija u hrvatskim naseljima i gradovima".

Preciziraju kako je cilj osnivanje manjih hrvatskih kulturno-znanstvenih instituta u svim susjednim zemljama, ali i diljem svijeta. Žele osnovati i povjerenstva koja će ubrzano raditi na reviziji humanističkog dijela sadržaja u svim udžbenicima koji su danas u upotrebi u hrvatskim školama.

"Kroatološki" analizirati udžbenike

Cilj je i ono što nazivaju "kroatološkom analizom udžbenika i publikacija u Republici Srbiji kao i priručnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj". Radit će iz DP-a i na "zaustavljanju svojatanja hrvatskih kulturnih sadržaja u Srbiji i Crnoj Gori".

Osnovat će se povjerenstvo "koje će izvršiti analizu, a onda predložiti mjere kroatizacije programa državne televizije, kao i radija, i svih njihovih programa".

Cilj je Maticu hrvatsku pretvoriti u kulturnu ustanovu i dokinuti joj status udruge. Što se tiče Dubrovačkih ljetnih igara, tu je cilj revizija programa i "vraćanje toga festivala tradicijskim oblicima povezanim s hrvatskom dramskom, književnom i likovnom baštinom".

O "neojugoslavenskom kadrovskom i duhovnom okviru"

Dotaknuli su se detaljnije i medija. Dodaju da se "ideološka preferencija kojoj se ide ususret pod okriljem takozvane politike neovisnog medijskog prostora, redovito pronalazi u neojugoslavenskom kadrovskom i duhovnom okviru".

"Svjedočimo općeprihvaćenom eufemizmu - Regija, koji se mimikrijski koristi za jugoslavenski sadržaj, koji unisono promovira i uvodi u upotrebu medijska politika zadnjih desetljeća. 

Posljedično se promovira kulturna matrica bivšeg jugoslavenskog prostora vidljiva u profiliranju raznih nagrada u kulturi, novinarstvu, sportu i šire, čija je pogubnost evidentna u svakom segmentu društva: od jugoslavenskih sportskih liga preko jugoslavenske estrade, a kojima se guši javni medijski prostor, zatim kinematografije prožete bezvrijednim estetskim sadržajnim projugoslavenskim duhovnim ozračjem, pa do, u konačnici, stvaranja okruženja koje rezultira demografskom katastrofom i promoviranjem tzv. woke kulture", napominju.

Dodaju da su politike za koje se DP zalaže tome suprotne. "U konačnici, bitno je i pitanje odnosa prema nasljeđu totalitarizma s obzirom na to da medijska scena ne osuđuje titoistički jugoslavenski totalitarizam ni na koji način", navodi se u programu DP-a.

Pročitajte više