VIDEO Evo kako bi se nuklearni rat mogao dogoditi

Screenshot: Vice News

BILL Perry, bivši američki ministar obrane pod predsjednikom Billom Clintonom, gotovo cijeli život promatra kako se svijet priprema za nuklearni rat. A šanse da on izbije uskoro takve su da bi nas itekako trebalo biti strah, tvrdi Perry.

Od osvita nuklearnog doba do danas, najveći dio kapaciteta za nuklearno ratovanje bio je podijeljen između SAD-a i Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije. Globalni zaštitni "kišobran" koji je SAD postavio značio je da njegovi saveznici, osim Velike Britanije i Francuske, nisu morali razvijati vlastito nuklearno oružje.

Rusija u Europi, Sjeverna Koreja u Aziji

No čini se kako se situacija mijenja, izvještava Vice News. Američki predsjednik Donald Trump izgleda znatno manje sklon odgovoriti na moguću rusku prijetnju nego njegovi prethodnici. To je mogući razlog zbog kojeg se, prema izvještaju New York Timesa, Europska unija sprema razviti vlastiti nuklearni sustav koji bi služio za odvraćanje od napada takvog tip, na način da Francuska raspodijeli svoje nuklearno naoružanje među drugim članicama. 

Situacija u Aziji nije ništa jednostavnija, sa Sjevernom Korejom kao zemljom odmetnutom od međunarodne zajednice i fanatično posvećenoj razvijanju kapaciteta za dalekometne nuklearne napade. To potvrđuje i nedavno testiranje četiriju balističkih projektila koji su sletjeli u more samo 320 km od japanske obale.

 

50%-tna šansa od terorističkog nuklearnog napada u sljedećih 10 godina?

Sve ovo pojačava bojazan eksperata poput Perryja od nuklearne prijetnje od nepredvidljivih zemalja ili terorističkih organizacija. Iako profesionalci razumiju opasnost od moguće upotrebe nuklearnog oružja, većina javnosti, ali ni svjetskih lidera je ne razumije, upozorava Perry.

Scenarij iz noćne more koji ga posebno zabrinjava je onaj u kojem malena količina obogaćenog urana, pogodnog za konstrukciju improvizirane atomske bombe, padne u ruke terorističke grupe. I takva improvizirana bomba bila bi jednako razorna kao ona bačena na Hirošimu, sa 80-100 tisuća mrtvih i nesagledivim političkim posljedicama.

"Mislim da je, od svih nuklearnih katastrofa koje bi se mogle dogoditi, ova najvjerojatnija. Mislim da, rekao bih, postoji 50%-tna šansa da se to dogodi nekad u sljedećih deset godina", navodi 89-godišnji bivši ministar.

Pročitajte više