Evo kako Carina i Pošta gule građane koji u inozemstvu kupuju robu preko interneta

Foto: FAH, Shuttestock

KUPOVINA putem interneta posljednjih godina sve je popularnija, a građani vrlo često robu naručuju iz inozemstva putem platformi kao što su eBay ili Amazon, gdje je razne proizvode moguće pronaći znatno povoljnije nego na hrvatskom tržištu.

Odaberete proizvod, platite karticom ili nekim servisom za online plaćanja i sve funkcionira dok pošiljka ne stigne u Hrvatsku. Tada na scenu stupa Carina i Hrvatska pošta.

Na proizvode iz zemalja Europske unije hrvatski kupci ne plaćaju carinu i porez na dodanu vrijednost. To se obračunava na pošiljke iz "trećih zemalja", osim ako se ne radi o pošiljkama male vrijednosti.

Naime, sve pošiljke vrijednosti do 22 eura u kunskoj protuvrijednosti oslobođene su poreza i carine, kao i nekomercijalne pošiljke vrijednosti do 45 eura koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi.

Jedan čitatelj, čiji su podaci poznati redakciji, požalio nam se da Hrvatska pošta nepotrebno naplaćuje utvrđivanje vrijednosti pošiljke.

"Nakon što sam dokumentirao i nedvojbeno dokazao da vrijednost pošiljke ne podliježe niti PDV-u niti carinjenju, Hrvatska pošta mi je svejedno zaračunala 12,90 kuna za troškove upućenog mi poziva na dokazivanje vrijednosti pošiljke!? To sam saznao usmeno u telefonskom razgovoru s operaterkom. Sigurno nisam jedini opljačkan. Lopovluk i otimačina u ovoj zemlji stvarno nema granica", kaže čitatelj.

"Ovo je kao da policija naplaćuje kontrolu dokumenata vozača"

On je na eBayu kupio IP kameru vrijednu 18 dolara i smatra spornim to što mora platiti troškove koji iznose oko 10 posto vrijednosti pošiljke, zbog toga što Carina sumnja u njenu vrijednost.

"S obzirom na to da je pošiljka oslobođena od plaćanja carine nije mi jasno po kojoj to logici ja plaćam nečiju sumnju u naznačenu vrijednost pošiljke, a ta se sumnja pokazala netočnom. To je isto kao da prometna policija naplaćuje kontrolu dokumenata vozila i vozača koji nisu počinili nikakve prekršaje; 'Sve je u redu ali molim Vas 100 kn za troškove moje kontrole'
Naplaćena cijena od 12,90 kn je više od 10 posto od zajedničke vrijednosti robe i transporta te pošiljke. S kojim pravom i s kojom poslovnom logikom Hrvatska pošta ovako bezobzirno i bez ikakvog pravnog uporišta otima moj novac?", pita se čitatelj.

Iz Hrvatske pošte kažu da o pregledu pošiljki odlučuje Carina i potvrđuju da poziv za dostavu dokaza o vrijednosti pošiljke, odnosno računa, naplaćuju.

"Pošiljke prispjele iz međunarodnog prometa podliježu Carinskom pregledu. Hrvatska pošta nije nadležna odlučivati o pošiljkama koje će biti podvrgnute carinskoj kontroli odnosno pregledu, već je za to ovlašteno Ministarstvo financija Republike Hrvatske, točnije Carina sukladno svojim posebnim propisima.

Također navodimo da je pošta carinjenja obvezna podnijeti pošiljke na carinski pregled ili poslati poziv primatelju kada Carina to zatraži. Otprema poziva za dostavu dokaza (računa) Carinarnici naplaćuje se 12,90 kuna", kažu iz Hrvatske pošte.

Pročitajte više